"Dragon fish" je riba zbog koje turisti u Grčkoj sve češće idu kod lekara: Nakon ujeda ispušta otrov, naš čovek je sve objasnio

Ovu opasnu ribu karakterišu visoko postavljene oči, donja vilica duža od gornje, i šare na leđima.

  • 9

Nije isključeno da će sve koji letuju u Grčkoj, pored dobre hrane, sjajnog provoda i azurno plavog mora, ove godine dočekati i jedno neprijatno iznenađenje -  takozvani "Dragon fish", odnosno riba-zmaj ili kako ga kod nas zovu morski pauk.

Halkidiki je pre 40 godina bio pust i nepoznat, a onda ga je jedan čovek pretvorio u turistički raj

Ovih dana na društvenim mrežama kruži upozorenje o opasnoj ribi koja stanuje na većim dubinama Egejskog mora, ali se sve češće pojavljuje i u plićaku. Susret sa morskim paukom ili kako je često nazivaju "Dragon fish" je veoma neprijatan, a mnogi i ne znaju šta da rade u tom trenutku.

- Imala sam tu nesrecu da stanem na otrovnu ribu u Grčkoj. Stala sam na na nju trčkarajući u pesku u vodi do kolena. Odjednom sam osetila neopisivu bol, nisam znala sta me je snašlo, mislila da sam polomila sve prste na nozi ili da sam stala na staklo. Međutim, krvi je bilo vrlo malo, samo nenormalan bol. I da sam znala za topli kamen ili toplu vodu koji pomažu, ne bih se u tom momentu setila, jer nisam imala pojma šta se desilo - napisala je na Fejsbuku devojka iz Srbije koja je ove godine letovala u Grčkoj.

Muž je odmah odvezao u bolnicu gde je saznala da je verovatno nagazila na ribu sa bodljama na leđima.

- Dali su mi injekciju, koja ne znam čemu sluzi, ali jedva da mi je umanjila bol, a dobila sam i recept za neku mast. Epilog cele priče je da me je uzasno je bolelo u naletima ceo dan, a stopalo mi se nadulo toliko da sam pet dana nosila isljučivo papuče. Otok ipak i dalje nije potpuno splasnuo ni posle dve nedelje - dodaje ona.

Turisti uplašeni zbog morskog pauka Foto: Milena Đorđević

Nakon njenog posta, ljudi su napisali svoja iskustva i objasnili o čemu se zapravo radi. Navodno je riba koja je ubola devojku iz Srbije otrovna, ali ne napada sama dok je vi ne napadnete ili dodirnete.

- Pre nekoliko dana na plaži u Krfu je ženu iz Srbije ubola riba zbog koje joj je noga otekla, a ona je glasno jaukala od bolova, te su je brzo odveli kod lekara. Svi smo se preplašili, nismo znali da li smemo uopšte da ulazimo u vodu. Članovi njene porodice su se vratili kasnije da pokupe stvari i ispričali nam da je žena primila injekciju i da je sada bolje, kao i daje bol prestala. Navodno je ubola riba koju zovu "Dragon fish", koja je uglavnom na velikim dubinama ali se sve češće može naći i u plićaku - napisao je u komentarima na Fejsbuku jedan turista iz Grčke.

Ovu opasnu ribu karakterišu visoko postavljene oči, donja vilica duža od gornje, i šare na leđima Foto: Profimedia

MORSKI PAUK

Ovu opasnu ribu karakterišu visoko postavljene oči, donja vilica duža od gornje, i šare na leđima. Sa donje strane ima bodlju okrenutu unazad, a sličnu bodlju ima i na prvom leđnom peraju.

Upravo ubodom ovih bodlji, morski pauk ubacuje svoj otrov u telo žrtve sa dramatičnim posledicama, a nekada davno, bez adekvatne medicinske pomoći bilo je i smrtnih slučajeva. Ove godine je, prema rečima lekara, bilo nekoliko slučajeva uboda ove ribe, te se može sresti i u plićaku.

-  Imali smo malu nezgodu sa klincem pre nekoliko dana, pa smo skoknuli do lekara. Doktorka nam je rekla da je od početka sezone bilo nekoliko, nažalost bolnih susreta, sa ovom ribom. Srećom, moj sin je prošao dobro, samo se malo posekao, ali želim sve da upozorim da se ova riba može sresti i u plićaku ne samo na velikim dubinama - napisao je još jedan turista iz Srbije koji letuje u Nei Poriju.

"Dragon fish" napada turiste iz Srbije Foto: Profimedia

SAVET DERMATOLOGA

Dermatolog Ivana Janković nije se susretala sa ovim slučajevima u Srbiji, ali joj je poznato koji su simptomi i kako koža reaguje na ubod ove ribe.

- Kada vas ova riba ubode, prvo se javlja jak bol, koji može trajati satima, a moguća je i nesvestica, povraćanje, lupanje srca, i povišena temperatura. Zato ukoliko neko oseti jaku bol mora otići odmah kod lekara, gde će dobiti injekciju od koje će se bol umanjiti. Mesto uboda će oteći i to može trajati i nekoliko dana, ali postoji mast koja se maže i sve se brzo vraća na svoje mesto. Ukoliko osoba koju je ubo morski pauk nije blizu bolnice ili ambulante, mesto uboda staviti u toplu vodu jer je otrov je termolabilan i bol će nakon nekog vremena prestati, ali se nakon toga obavezno mora obratiti lekaru - ističe dermatolog Ivana Janković.

Zaključak cele priče je da pazite gde gazite, a ukoliko do uboda dođe - dobićete jednu injekciju ali i priču o letnoj avanturi sa jednom opasnom zmajem...

(M.Antonijević/ m.antonijevic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    30. jul 2018 | 22:39

    PROŠLE GODINE NA LETOVANJU U GRČKOJ MESTO NEI PORI NAGAZIO SAM NA RIBU U PLIĆAKU GRCI JE NAZIVAJU DRAKUMA JAK BOL OTOK MALO KRVI I NOGA MI JE SKROZ UTRNULA PRIŠAO MI JE ODMAH KONOBAR SA PLAŽE I REKAO MI JE DA ODEM ODMAH KOD LEKARA INEKCIJA U STOPALO DIREKTNO 3 KOM I ANTIBIJOTICI 7 DANA.A OSEĆAJ PRVIH 5 SEKUNDI KAO DA SI STAKLOM PROBIO STOPALO VOLEO BIH DA NIKO NEMA ISTO OVAKVO ISKUSTVO....

  • Pp

    30. jul 2018 | 23:11

    Otrov je temolabilan odnosno osertljv je na visu temperature pa u prvom trenutku moze da pomogne npr vreli kamen sa plaze na mestu uboda. To je upravo suprotno onom sto vecina radi a to su hladne obloge.

  • Milan

    30. jul 2018 | 23:11

    Ceo opis je tačan za ribu pauka: https://hr.wikipedia.org/wiki/Pauk_bijelac Nju je lako zgaziti jer se često krije u pesku. Najbolje je potražiti pomoć lekara ali za prvu pomoć korisno je ugrejati mesto uboda jer joj je otrov termolabilan. Ribu na slici zovu "lion fish", i vrlo retko zalazi u plićek, najčešće se krije na skrovitim mestima. Ima otrovne bodlje u perajima, te je ne treba dirati. Ne napada ako nije isprovocirana. Potiče iz tropskih mora ali se u poslednjih par godina nastanila i u MEditeranu i Egejskom moru. "Dragon fish" je vrsta jegulje, nema je u Mediteranu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA