Trampov advokat tvrdi da je američki predsednik apsolutno nevin: On nije haker! Saradnja sa Rusijom nije nikakav zločin!

Tramp je juče u nizu tvitova napao Milera zbog istrage o saradnji sa Rusijom tokom američkih predsedničkih izbora

  • 0

Rudi Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka i savezni tužilac, a odnedavno advokat američkog predsednika Donalda Trampa, počeo je da koristi novu taktiku u obrani svog klijenta. U najnovijem intervjuu pita se da li je predizborna saradnja sa stranom državom uošte nezakonita.

- Sedim ovde i gledam savezni zakon pokušavajući da pronađem saradnju kao zločin. Saradnja nije zločin", rekao je Đulijani u polučasovnom intervjuu za CNN i dodao da je Tramp "apsolutno nevin". Međutim, kako piše CNN, pravni eksperti su u više navrata naglasili da svako za koga se otkrije da je sarađivao s Rusima u predizbornoj kampanji 2016. može biti optužen za kriminalnu zaveru i slične zločine.

Trampov advokat Đulijani oštro o istrazi o mogućem mešanju Rusije u američke izbore: Vreme je da se ispitaju istražitelji

- Hakovanje je zločin. Predsednik nije hakovao - dodao je Đulijani u intervjuu koji se najvećim delom vrteo oko mogućnosti da bivši Trampov advokat Majkl Koen pristane da svedoči protiv Trampa i oko njegove nedavne tvrdnje da je Tramp ustvari unapred znao za sastanak svog sina Donalda Juniora, zeta Džerada Kušnera i šefa kampanje Paula Manaforta sa Rusima povezanima sa Kremljem koji su im obećali "prljavštinu" o Hilari Klinton.

Sastanak se održao u Trampovoj kuli, u kojem je i sam Tramp živeo i odakle je vodio kampanju u to vreme.

Đulijani brani Trampa Foto: Tanjug/AP, Guliver/Sarah Rice/Getty Images

ĐULIJANI: KOEN JE ŠLJAM, IZDAO JE TRAMPA KAO BRUT CEZARA

Đulijani je ovu optužbu opet komentarisao na prilično zanimljiv način. Ponovo je optužio Koena da je "patološki lažov" i nazvao ga "šljamom", a kad ga je voditeljka upitala zašto je pre nekoliko meseci tvrdio da je Koen pošten i častan čovek, odgovorio je da je Koen izdao Trampa "kao što je Jago izdao Otela, kao što je Brut zabio nož u Cezara".

- Na tom ruskom sastanku, drago mi je što im mogu reći, on (Tramp) nije bio - rekao je Trampov advokat. Ali pitanje koje zanima specijalnog istražitelja Roberta Milera nije da li je Tramp bio na sastanku, već da li je unapred obavešten o njemu i dao za njega zeleno svjetlo - kao što ga ne zanima da li je Trump lično hakovao servere demokrata, nego da li je znao za rusko hakovanje i da li je svoju predizbornu kampanju koordinisao sa naporima Rusije da kombinacijom hakovanja, onlajn propagande i dezinformacija utiču na ishod američkih izbora, prenosi Index.hr.

Trampov nekadašnji advokat Majkl Koen Foto: Tanjug/AP

A Tramp sve ovo vreme tvrdi da nije znao za sastanak, što je još jednom ponovio na Tviteru u petak, optuživši svog bivšeg advokata da "izmišlja priče kako bi se izvukao iz nevezanih nevolja".

Trumpov sin, koji je bio na sastanku, izjavio je u svedočenju pred Kongresom da nije obavestio oca o sastanku - ako se utvrdi da je lagao, mogao bi se naći u ozbiljnim pravnim nevoljama.

ĐULIJANI: MILER JE U SUKOBU INTERESA, ALI NE ZNAM TAČNO KAKVOM

Tramp je juče u nizu tvitova napao Milera zbog istrage o saradnji sa Rusijom tokom američkih predsedničkih izbora.

- Nije bilo saradnje - izjavio je po ko zna koji put Tramp na Tviteru i još jednom istragu nazvao "nameštenim lovom na veštice". Takođe, u objavama je utvrdio da je Miler u "sukobu interesa, koji uključuje sporne poslovne veze zbog kojih ne bi trebao da vodi istragu".

Robert Miler vodi istragu oko saradnje sa Rusijom Foto: Tanjug/AP

Takođe je optužio Miler da je u proces uključio "previše demokratskih istražitelja" i da je izneo lažnu tvrdnju da je "sumnjivi dosije" koji je o njemu pre izbora sastavio bivši britanski špijun Kristofer Stil, bio povod za pokretanje FBI-eve istrage o dosluhu sa Rusijom.

Kad je novinarka CNN-a upitala Đulijanija za tvrdnje njegovog klijenta o sukobu interesa, ovaj je odbio da objasni te optužbe.

- Ne mogu vam reći. Nisam siguran da znam koji je tačno sukob interesa. Imam dobru pretpostavku - rekao je Đulijani.

VIDEO: Putin poklonio fudbalsku loptu Trampu, a ovaj je dobacio Melaniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA