≫ 

Posle udarca koji je dobila u glavu u centru Pariza, zbog ove devojke je ekspresno izglasan novi zakon (VIDEO)

Uznemiravanje u javnosti može da bude novčano kažnjeno i to na licu mesta, kaznom od 90 do 750 evra

  • 5

Kada se Mari Leger suprotstavila čoveku koji ju je, tvrdi ona, seksualno uznemiravao, on je odgovorio tako što je devojku udario u lice. Šokantni video napada na pariskim ulicama postao je viralan, a pokrenuo je i nacionalnu diskusiju o seksualnom uznemiravanju kome su žene izložene, piše CNN.

Plavuša se vraćala iz noćnog provoda u Beogradu kada ju je napao manijak otpozadi, ali ga je eliminisala u 3 moćna poteza (VIDEO)Fra

Pritisak javnosti je bio toliki da je francuska Nacionalna skupština donela protekle srede novi zakon kojim se zabranjuju seksualni ili seksistički komentari koji su "degradirajući, ponižavajući, kojima se zastrašuje, koji su neprijateljski ili uvredljivi". Uznemiravanje u javnosti može da bude i novčano kažnjeno i to na licu mesta, od 90 do 750 evra (104 do 876 dolara).

- Nije bio prvi tog dana, ni te nedelje - Leger je ispričala za CNN o uznemiravanju koje se dogodilo 24. jula. - Dešava se skoro svaki dan.

Devojka je ispričala da je išla kući kada je muškarac na ulici počeo da zviždi i da pravi "veoma ponižavajuće" zvuke upućene njoj.

REKLA SAM MU DA UMUKNE, GAĐAO ME PEPELJAROM

- Pobesnela sam i rekla mu da umukne. Nisam mislila da će me čuti, ali jeste. Razbesneo se i bacio pepeljaru na mene. Posle toga sam ga uvredila, pa je požurio ka meni i udario me - ispričala je devojka.

Susret, zabeležen kamerom kafića u čijoj blizini se sve desilo, traje svega nekoliko sekundi. Pošto je udario devojku, napadač se okreće i odlazi, ali nekoliko mladića koji su bili gosti kafića ustaje da mu se suprotstavi.

Muškarca policija još uvek nije identifikovala, navode iz kancelarije tužioca.

Pošto je video objavljen, Mari Leger je dobila stotine poruka žena koje su podelile svoja iskustva sa uznemiravanjem.

VALJDA SAD MUŠKARCI SHVATAJU KAKO JE ŽENAMA NA ULICI

- Poruke su mnogo moćne, jer su mi dale nadu da sada, muškarci - zahvaljujući ovom videu - shvataju da je situacija veoma loša kada su žene na ulici. Ne osećamo se sigurno - navela je Leger i dodala da je zahvalna što je napad zabeležen.

Ona je pokrenula onlajn forum "Sve smo mi uznemiravane", gde žene mogu anonimno da podele svoje priče.

Prema istraživanju iz 2015. godine, 20 odsto ispitanica je priznalo da im je neko dobacivao na ulici i zviždao za njima, 8 odsto je dobijalo uvrede, a 3 odsto žena su muškarci pratili na ulici. Fizičko nasilje je prijavilo 1,3 odsto žena, navodi se u istraživanju u kom je učestvovalo 27.000 pripadnica nežnijeg pola.

VIDEO: Odbranila se od silovatelja tako što ga je složila na zemlju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA