Ovaj narod nikad neće zaboraviti užas "Malog dečaka": Dan kada je u sekundi nestalo 140.000 ljudi (FOTO) (VIDEO)

U napadu SAD na Hirošimu ubijeno je 140.000 ljudi, a u bombardovanju Nagasakija tri dana kasnije više od 70.000

  • 10

Hirošima danas obeležava 73 godine od atomskog bombardovanja, tužnom ceremonijom u znak sećanja na žrtve, a japanske vlasti su pozvale na eliminisanje nuklearnog oružja, u trenutku kada se ta zemlja nada denuklearizaciji Severne Koreje.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui opisao je, u svom obraćanju povodom godišnjice, paklene prizore koje je snažna eksplozija ostavila iza sebe na današnji dan 1945. godine, kao i agoniju kroz koju su žrtve prošle, prenosi AP.

Žena koja sa pričama o atomskoj bombi živi ceo život: Ispričala nam je koje reči preživelih iz Hirošime i Nagasakija su joj se urezale u pamćenje (FOTO)

Odavanje počasti nastradalima u Hirošimi Foto: Tanjug/AP

On je, govoreći u Memorijalnom parku mira, izrazio zabrinutost zbog pooštravanja egocentričnih politika u svetu i upozorio na nuklearno zastrašivanje kao pretnju po globalnu bezbednost.

Macui je pozvao svetske lidere da nepokolebljivo rade na eliminisanju nuklearnog oružja iz sveta.

- Neke zemlje otvoreno proklamuju nacionalizam i modernizovanje svojih nuklearnih arsenala, obnavljajući tenzije koje su ublažene završetkom Hladnog rata - rekao je Macui, na precizirajući na koje zemlje misli.

Paljenje sveća za poginule Foto: Tanjug/AP

Ceremoniji je prisustvovao i premijer Šinzo Abe, koji je upozorio da se razilaženja između nuklearnih i nenuklearnih zemalja proširuju, ali je obećao da će učiniti više kako bi premostio taj jaz.

Da bi obe strane sarađivale, važno je da svi shvate "realnost tragedije nuklearnih napada", poručio je Abe, ponovivši obećanje Japana da će održati svoje pacifističke i nenuklearne principe.

U napadu SAD na Hirošimu ubijeno je 140.000 ljudi, a u bombardovanju Nagasakija tri dana kasnije više od 70.000, što je dovelo do predaje Japana i okončanja Drugog svetskog rata, podseća američka agencija.

Ovo je krajem Drugog svetskog rata bio događaj bez presedana Foto: Tanjug/AP

Japanska agencija Kjodo navodi da je jutros održan minut ćutanja u Memorijalnom parku mira u Hirošimi, tačno u 08.15 sati - kada je američki bombarder ispustio atomsku bombu "Mali dečak" iznad tog grada, 6. avgusta 1945. godine.

VIDEO: Na današnji dan NATO je bombardovao kinesku ambasadu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srećko

    6. avgust 2018 | 11:27

    Kada će Amerikanci odgovarati za ovaj genocid?

  • Jeretik

    6. avgust 2018 | 11:20

    Ko misli da je ovo najveci americki zlocin gresi . Ovo im je "najbrzi " , mnogobrojni ostali zlocini su veci .

  • To je ta obecana zemlja

    6. avgust 2018 | 10:50

    Kako neko ima zelju da postane clanica EU i NATO pakta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA