Završena bitka za Kaspijsko more koja je trajala 20 godina: Zapadni mediji tvrde da je to velika pobeda Putina, a evo i zašto (FOTO)

Sporazum bi trebalo da dovede i do smanjenja tenzija u regionu, za koji se ocenjuje da sadrži skoro 50 milijardi barela nafte i skoro 300.000 milijardi kubnih metara prirodnog gasa

  • 4

Zvaničnici pet zemalja koje izlaze na Kaspijsko more potpisali su u nedelju u Kazahstanu konvenciju kojom je definisan pravni status tog strateškog mora, ispod koga se nalaze značajne rezerve ugljovodonika. CNN smatra da je to velika pobeda Rusije.

Predstavnici Rusije, Irana, Kazahstana, Azerbejdžana i Turkmenistana potpisali su dokument kojim je Kaspijsko more dobilo pravni status kog je bilo lišeno od raspada Sovjetskog Saveza. Domaćin ceremonije, kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev, rekao je pre potpisivanja da se radi o "istorijskom događaju".

- Možemo reći da je postizanje konsenzusa o statusu mora bilo teško i bilo je potrebno mnogo vremena, pregovori su se nizali 20 godina i bili su neophodni veliki i zajednički napori svih zainteresovanih strana - rekao je on.

Još jedan istorijski susret dva lidera: Severna i Južna Koreja održaće zajednički samit u septembru u Pjongjangu

Ruski predsednik Vladimir Putin, veliki zagovornik sporazuma, rekao je da će konvencija imati "epohalni značaj" i pozvao na veću vojnu saradnju zemalja kaspijskog basena. Sporazum bi trebalo da dovede i do smanjenja tenzija u regionu, za koji se ocenjuje da sadrži skoro 50 milijardi barela nafte i skoro 300.000 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Posle 20 godina pregovora Foto: Tanjug/AP

Prema Kremlju, sporazumom je najveći deo Kaspijskog mora potpao pod zajedničku zonu, a vodni i podvodni resursi su podeljeni između pet zemalja.

Prema procenama eksperata, zalihe nafte i gasa u Kaspijskom moru iznose 18 milijardi tona. Dokazane rezerve su četiri milijarde tona nafte i gasa. Više od toga ima jedino u Persijskom zalivu.

Stručnjaci tvrde da se u Kaspijskom moru nalazi 90 odsto ukupne svetske količine jesetre od koje se dobija najkvalitetniji crni kavijar.

Mapa Kaspijskog mora Foto: NASA

CNN: VELIKA POBEDA RUSIJE U KASPIJSKOM MORU

Novinarka Si-En-En-a Nina dos Santos smatra da je "potpisivanje Konvencije o Kaspijskom moru velika pobeda Moskve, jer Rusija dobija mogućnost ne samo da mirno eksploatiše kaspijska naftno-gasna nalazišta, već i da ostvari planove na Bliskom istoku".

- Nakon raspada SSSR-a, pet država je ušlo u spor zbog Kaspijskog mora, što je ometalo eksploataciju nalazišta nafte. To je vrlo bogat region: kaspijske zalihe prirodnog gasa i nafte se procenjuju na 20 milijardi barela - rekla je Dos Santosova.

Kako je navela, svi ti resursi i novac koje ono donosi je "krajnje neophodan nekima od tih država", jer njihova ekonomija nije u najboljem stanju. Sporazum će, prema njenim rečima, omogućiti da se otvori put investicijama u buduće infrastrukturne projekte. Između ostalog, radi se o eksploataciji velikih naftnih polja Turkmenistana, koja će tako biti spojena sa "velikim potrošačima tih resursa, koji se, naravno, nalaze na Zapadu - u Evropi - naglasila je novinarka.

- Sve se to desilo u trenutku kada se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, što će aktuelizovati uvođenje dodatnih sankcija protiv te zemlje. Rusija se nedavno suočila i sa pooštravanjem sankcija u okviru novog paketa restriktivnih mera - dodala je Santosova.

Pet zemalja rešilo status mora Foto: Tanjug/AP

Sada, navodi ona, lideri Irana i Rusije mogu da predstave ovaj dogovor svojim građanima i drugim kaspijskim državama kao "dogovor između prijatelja" koji ima "važan ekonomski, strateški i politički značaj" za taj region i za Bliski istok.

Tačku o zabrani prisustva stranih snaga ona je nazvala odlučujućom pobedom Rusije.

- Kaspijsko more je važan strateški element s tačke gledišta nafto-gasnih resursa, ali i najvažniji element sve ambicioznije bliskoistočne strategije Rusije i njenih veza sa Iranom u regionu - zaključila je Dos Santosova.

(Telegraf.rs/Beta/Sputniknews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sami

    13. avgust 2018 | 15:32

    Ala uvališe zapadu i njihovim satelitima ...

  • Ljuba

    13. avgust 2018 | 17:15

    Samo tako, da vide Ameri kod koga je kalauz.

  • Pametno

    13. avgust 2018 | 19:37

    Nek vide ameri i zapad da se moze zradjivati i bez rata!! Ah,da,oni ne zele da dijele,vec da sve uzmu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA