≫ 

Ponovo je uhapšen najveći Putinov neprijatelj

Za sada nije poznat razlog njegovog hapšenja

  • 11

Lider opozicije Aleksej Navaljni uhapšen je danas u Moskvi, izjavila je danas njegova portparolka Kira Jarmiš.

Haos u Moskvi: Navaljni uhapšen zbog neodobrenog mitinga (FOTO) (VIDEO)

Navaljni se trenutno nalazi u jednoj policijskoj stanici u Moskvi, navodi Rojters. Agencija dodaje da za sada nije poznat razlog njegovog hapšenja.

Hapšen i 5. maja. Foto: Tanjug / AP

Navaljni je bio pritvaran više puta zbog organizovanja protesta protiv Kremlja, a bilo mu je zabranjeno da učestvuje na predsedničkim izborima ranije ove godine zbog uslovne zatvorske kazne.

U više od 90 gradova i mesta, Navaljni je pozivao na demonstracije, pod sloganom "Putin nije naš car". Podsetimo, ruska policija je 5. maja ove godine u pritvoru zadržala više stotina učesnika protesta protiv inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina, među kojima je bio i lider opozicije Aleksej Navaljni, javlja Rojters. Navaljni je tada uhapšen jer je pokušao da u centru Moskve organizuje miting, koji nije zvanično odobren, navodi TASS. Navaljni je bio osuđen na 30 dana zatvora.

Aleksej Navaljni, Foto: AP/Tanjug

ZAPADNJAČKI ORIJENTISAN

Aleksej Navaljni (42) je ambiciozan političar koji je nakon punih 15 godina Putinove vlasti uspeo da se nametne kao neko o kome se govori da može da barem pokuša da ugrozi Putinovu vlast. "Arijevskog je izgleda, plavokos", što znači da je "čiste krvi i neupitni Rus". Obrazovan je, pravnik, doškolovao se na Jejlu i dobrog je i podobnog porekla - otac Anatolij bio je oficir sovjetske armije, dakle prihvatljiv je i s te patriotsko-velikoruske strane.

U političkom smislu je zapadnjački orijentisan, ali još uvek dovoljno velik Rus da mu se ne može podmetnuti da se klanja strancima. Naime, upravo se to očekuje od Navaljnog: da Rusiju "pretvori" u demokratsku nacionalnu državu zapadnoevropskog tipa, da okonča njen provincijalni konzervativni izolacionizam i da je pozicionira u Evropi.

VIDEO: Telohranitelji Trampa i Putina pokazali koliko brinu o šefovima

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zat

    25. avgust 2018 | 16:33

    Navaljni ima značajan uticaj na ruske glasače koji je u stalnom porastu. Sa 0,01 na 0,05% glasačkog tela. Od kombija do autobusa. U tome mu najviše pomaže to što je doškolovan u Americi.

  • Nuclear Vlasta

    25. avgust 2018 | 16:33

    СВАКА ЧАСТ ! Није Русија Србија!

  • Jovan

    25. avgust 2018 | 16:09

    Svaka država ima svoje budaletine tako i Rusija neka ih ima više neka manje ali to je to .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA