Severna Koreja optužila SAD da vode "dvostruku igru" zbog otkazivanja posete Pompea: Dok Kim gomila oružje, Tramp krivi samo jednu zemlju

Tramp naložio da se otkaže poseta jer nije zadovoljan procesom denuklearizacije

  • 2

Severna Koreja optužila je SAD da igraju "dvostruku igru" i vode "kriminalnu zaveru" protiv Pjongjanga nakon što je američki predsednik Donald Tramp iznenada otkazao posetu američkog državnog sekretara Majka Pompea ovoj zemlji.

Pregovori između dve zemlje napravili su mali napredak od samita Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong Una u Singapuru u junu.

Tramp je u petak na svom Tviter profilu objavio kako je zatražio od Majka Pompea da otkaže svoju posetu Severnoj Koreji "jer do sada nije bilo dovoljno napretka u pregovorima o denuklearizaciji".

Tramp nije zadovoljan brzinom denuklearizacije Severne Koreje: Naložio Pompeu da odloži put u ovu zemlju

U njegovom tvitu Kina je delimično proglašena krivom za ovo.

- Ne verujem da pomažu u procesu denuklearizacije kao što su nekada - napisao je Tramp.

Majk Pompeo je vršio pritisak na Severnu Koreju da pokažu svoju posvećenost napuštanju nuklearnog arsenala, dok je Pjongjang tražio da Vašington prvi napravi ustupke, piše Independent.

U jednom tekstu državni medij Rodong Sinmun ističe da jedinice američkih specijalnih snaga sa sedištem u Japanu postavljaju vazdušne vežbe sa ciljem infiltracije u Pjongjang, tj napada na njega, pozivajući se na izveštaj južnokorejskih medija.

- Ovakvi postupci dokazuju da SAD spremaju napad na Severnu Koreju i počine zločin koji zaslužuje nemilosrdnu božansku kaznu u slučaju da SAD ne ispune dogovor iz sporazuma - kaže list.

On dalje navodi da "SAD igraju dvostruku igru jer sprovode tajne vežbe koje uključuju specijalne jedinice za ubijanje, dok vode dijalog sa osmehom na licu".

Otkazana poseta Majka Pompea Pjongjangu Foto: Tanjug/AP

U tekstu list nije spomenuo otkazanu posetu Majka Pompea, ali je pozvao Vašington da se odrekne "besmislene vojne igre" i drži se sporazuma iz Singapura, u kojem su se lideri obavezali da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Od samita, obe strane su se trudile da smanje razlike oko nuklearnog programa Severne Koreje.

Pjongjang poziva na proglašenje mira kao deo sigurnosnih garancija koje će ga podstaći da se odrekne svog nuklearnog naoružanja i balističkih raketa, dok Trampova administracija ponavlja da će mirovni sporazum i druge koncesije doći tek kad se postigne napredak u procenu denuklearizacije.

Da bi uverio Severnu Koreju u svoje namere, Tramp je otkazao zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom, ali manje vežbe su se nastavile.

Tramp je delimično okrivio Kinu za nedostatak napretka u Severnoj Koreji i predložio da se razgovori sa Pjongjangom stopiraju sve dok Vašington ne reši svoj trgovinski odnos sa Pekingom.

Nijedna strana ne poštuje dogovor sa samita Foto: Tanjug/AP

Kina je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" u vezi sa Trampovim komentarom i nazvala ga "neodgovornim".

Trampova administracija trenutno se bavi eskalacijom trgovinskog rata sa Kinom koji se dogodio ranije ovog meseca, kada je predsednik najavio jednostrane tarife na kineski uvoz.

Kina je odgovorila tako što je uvela povratne tarife na američke proizvode, što je dovelo do toga da Tramp najavi da će biti uvedene još veće tarife.

Najnovija runda tarifi stupila je na snagu ove sedmice, uprkos pregovorima koji su održani u Vašingtonu između SAD i Kine u cilju rešavanja krize.

Pored eskalacije trgovinskog rata sa Kinom, Trampova odluka od petka verovatno odražava njegovu rastuću frustraciju medijskim izveštavanjem o diplomatskim naporima njegove administracije u Severnoj Koreji, koji su do sada postigli mali napredak.

Novi izveštaj iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IEAE) od ove nedelje govori da je IEAE "ozbiljno zabrinuta" zbog onoga što je nazvano "nastavkom i daljim razvojem nuklearnog programa Severne Koreje".

U izveštaju se navodi da postoje dokazi da je Severna Koreja nastavila da razvija nuklearne kapacitete, uprkos dogovoru koji je postignut u junu u Singapuru, prenosi CNBC.

Odluka o odlaganju Pompeove posete izgleda da je doneta naglo, dan nakon što je sam Pompeo rekao da je moguće da se to dogodi.

Tramp želi da reši prvo odnos sa Kinom Foto: Tanjug/AP

Takođe je doneta nakon što je Tramp navodno prošle nedelje poslao pismuo Kimu, pozivajući ga da prestane da preduzima korake koji prete da obrišu diplomatsku volju stvorenu na samitu u Singapuru.

Otkazivanje posete takođe pokreće pitanja o tome šta će prvo uraditi novoimenovani specijalni predstavnik Stejt departmenta za Severnu Koreju, Stiven Biegun.

U četvrtak je Pompeo imenovanje Bieguna nazvao "vrlo dobrim trenutkom da se Stiv priključi timu" jer će "njih dvojica sledeće nedelje putovati u Severnu Koreju kako bi nastavili diplomatski napredak ka njihovom cilju".

Video: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. avgust 2018 | 20:40

    OVO CE SE IZGLEDA IPAK ZAVRSITI APOKALIPSOM !!! SATANISTI IPAK ZELE RAT !!!

  • Joca

    28. avgust 2018 | 21:58

    Kina nikada neće ići protiv S. Koreje, oni su isti narod. Oni su mladji brat od Kine pod zaštitom Rusije. Ne može bucku tramp ništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA