≫ 

Ubijeni Zaharčenko je govorio da je Putin vladar od boga, a Srbima se zahvalio na pomoći u Donbasu (FOTO) (VIDEO)

Kod punkta Koževnaja, krajem juna 2014, borio se sa smrću. Kada je oslobođeno Debaljcevo, priča, prvo što su oslobodioci uradili - nahranili su narod

  • 3

Ubijeni lider Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko dao je intervju Iskri decembra 2016. godine, gde je izneo svoja zapažanja o okolnostima u kojima se njegov narod nalazi, o ratu, Putinu ali i o Srbima. Prenosimo deo tog intervjua.

Zaharčenko je bio predsednik DNR. Bivši inženjer. Bio je i predsednik Saveta ministara DNR, kao i vrhovni komandant.

Pojavio se poslednji snimak Aleksandra Zaharčenka koji je ubijen u eksploziji u centru Donjecka (VIDEO)

Kod punkta Koževnaja, krajem juna 2014, borio se sa smrću. Kada je oslobođeno Debaljcevo, priča, prvo što su oslobodioci uradili - nahranili su narod. Nagrađen Georgijevskim krstom!

Njegova supruga je sa njim bila na prvoj liniji fronta, a par ima četiri sina.

Na pitanje novinara kako se dogodilo da mu Zahar Prilepin bude savetnik, on je odgovorio.

Bio je predsednik nepriznate DNR Foto: AP/Tanjug

- Rekao bih da je to bilo neizbežno. I Zahar i ja smo 2014. napravili izbor, a to je bilo u korist borbe za ruski svet, a samim tim za Rusiju i Donbas. Ja sam počeo put na vojnom polju, a Zahar na volonterskom, i novinarskom.

Naš susret je bio pitanje vremena, i kad je do njega došlo obojici je postalo jasno da nismo samo saborci, nego i istomišljenici.

Najpre je Zahar napisao knjigu o Donbasu, a onda je postao savetnik. I verujem da će imati važan doprinos kod uspostavljanja Donjecke Narodne Republike, a da ne govorim o značaju njegovog stvaralaštva za čitavu Rusiju - rekao je on.

On je tada govorio i o svojim najvećim strahovima.

- Najviše me brinu dve stvari : prva - to je mogućnost novog krvavog rata! Jer drugačije ne može biti, biće mnogo poginulih, uključujući tu i civilno stanovništvo.

Ubijen je u eksploziji u jednom restoranu Foto: AP/Tanjug

Druga stvar je nepriznati status naše Republike! Sve to ograničava naše mogućnosti kod uspostavljanja efikasne privrede i samim tim poboljšanja životnog standarda naših građana. A to je naš glavni prioritet.

Takođe, još jedna stvar me brine i čudi. To je ponašanje Zapada u našoj priči i u Ukrajini, kojom on rukovodi. Stiče se utisak da zapadna politička elita ima pomračenje uma!

Oni se ponašaju u suprotnosti sa zdravim razumom! A to je opasno za ceo svet! Jer, ujedinjeni Zapad je i dalje vodeći privredni vojni igrač u svetu. To je kao slon u porcelanskoj radnji, onaj kome su stavili povez na oči i sputali noge. Veoma opasna životinja - rekao je on.

Zaharčenko je iza sebe ostavio ženu i četvoro dece Foto: AP/Tanjug

PUTIN JE VLADAR OD BOGA

Ubijeni lider DNR je ostao misteriozan kada je upitan da li je razgovarao sa Putinom.

- Na to pitanje, uz vašu dozvolu, za sada ne bih odgovarao! - odgovorio je Zaharčenko, ali je ipak rekao šta misli o ruskom predsedniku:

- Mislim da je Putin vladar Rusije od Boga, neka vrsta poklona našem narodu za decenijske patnje. Ali, ne samo našem. Putin je zapravo postao vođa Ruskog Sveta kao globalnog projekta. Možemo reći da je ovo treći globalni projekat koji Rusija nudi svetu - rekao je on.

Vladimir Putin, predsednik Rusije Foto: AP/Tanjug

SRBI SU NAM POMAGALI, ZAPAD NAS MRZI

Govorio i o srpskim dobrovoljcima u DNR.

- Srbi su nam pomagali i pomažu u borbi. Od početka rata stiglo nam je mnogo dobrovoljaca iz Srbije, neki od njih su stekli slavu u našem ratu. Isto tako, mnogi ruski dobrovoljci prošli su iskustvo rata u Srbiji, kad se ona borila za slobodu i nezavisnost. Nažalost, u Srbiji smo videli mnogo smrti!

Srbi kao niko drugi u Evropi shvataju šta mi osećamo dok gledamo kako uništavaju naš narod, njegovu imovinu i pokušavaju da ga istisnu sa rodne zemlje. Potpuno je jasno da Kijevu Donbas treba bez nas. Razlog zašto nas Zapad mrzi isti je i kao prema Srbima.

Rat na istoku Ukrajine Foto: AP/Tanjug

Zapad mrzi naše odbijanje da mu se potčinimo, i našu težnju da sačuvamo svetinje, svoj nacionalni ponos, način života, slobodni pogled na svet - rekao je svojevremeno Zaharčenko.

On je pokazao koliko je veliki čovek bio kada je ljudima u Srbiji poručio sledeće.

- Prenesite im moju zahvalnost. Cenimo napore i udeo svih koji su došli da nam pomognu u borbi za slobodu i nezavisnost, i svih koji nas podržavaju izdaleka, koji nam šalju pomoć i mole se za nas. Donbas im to neće zaboraviti - istakao je on.

UBIJEN U EKSPLOZIJI U RESTORANU

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo je u eksploziji u restoranu u centru Donjecka, saopštio je izvor. Poslanik Narodnog saveta DNR potvrdio je informaciju o pogibiji lidera DNR. Osumnjičeni za njegovo ubistvo su uhapšeni.

Vučić uz Putina na paradi povodom Dana pobede:

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA