Skoro 500 dece imigranata i dalje odvojeno od roditelja, iako je Tramp pre dva meseca prekinuo sa kontroverznom politikom

Politika "nulte tolerancije" prekinuta je u junu

  • 1

Skoro 500 dece imigranata još uvek nije vraćeno roditeljima nakon što su razdvojeni na južnoj američkoj granici. Čak 22 dece je mlađe od pet godina, prema podacima suda.

Roditelji oko 65 posto dece, ili 322 od 497 dece, su izvan zemlje, zato što su deportovani bez njih, piše Dejli mejl.

Tramp uputio oštro upozorenje Asadu i njegovim saveznicima: Hemisjki napad na Idlib dovešće do nove odmazde Zapada

Od 2.654 dece imigranata koji su razdvojeni od svojih roditelja tokom politike "nulte tolerancije" američkog predsednika Donalda Trampa na granici SAD i Meksika, 2.175 je otpušteno, prema najnovijim podacima okružnog sudije Dane Sabrav.

Roditelji velikog broja dece su deportovani bez njih Foto: Tanjug/AP

"Otpušteni" znači da su deca u većini slučajeva ponovo ujedinjeni sa svojim roditeljima, mada su neki bili smešteni u pritvor sa drugim članovima porodice koji žive u Sjedinjenim Državama ili su maloletna lica koja su od tada navršila 18 godina.

Između aprila i juna, Trampova administracija je razdvojila više od 2.600 dece od svojih roditelja, nakon što su porodice, legalno i ilegalno, ušle u SAD preko južne američke granice, u sklopu imigracione politike "nulte tolerancije".

Ova politika razdvajanja izazvala je bes javnosti širom sveta, zbog čega je Tramp morao da reaguje i prekine je izvršnom naredbom, 20. juna.

Deca i dalje čekaju da budu sa svojim roditeljima Foto: Tanjug/AP

Od dece koja još uvek nisu vraćena, čak 167 imaju roditelje koji su "istakli želju protiv ujedinjenja".

Međutim, u tužbi koju je američka unija građanskih sloboda podnela u julu tvrdi se da su mnogi roditelji imigranti bili "zavedeni ili prisiljeni od strane američkih zvaničnika u potpisivanju takvih dokumenata".

VIDEO: Putin poklonio fudbalsku loptu Trampu, a ovaj je dobacio Melaniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA