≫ 

NATO upozorava: Moć ISIS-a slabi, ali Al Kaida želi da ponovo postane vodeća ekstremistička sila

Prema proceni NATO-a, broj boraca ISIS-a se nakon gubitka teritorija u Iraku i Siriji gotovo prepolovio, s 39.000 na 18.000 do 20.000 boraca.

  • 2

Kako Islamska država (ISIS) gubi moć i značaj, Al Kaida pokušava ponovo da preuzme prevlast na terenu kao najznačajnija snaga na islamističkoj ekstremističkoj sceni, kazao je visoki zvaničnik NATO-a na konferenciji o bezbednosti održanoj u Izraelu.

Pojavio se misteriozni snimak vođe ISIS-a: Sumnja se da je ubijen u vazdušnom napadu, a evo šta sad poručuje svojim pristalicama

- Slabljenje IS-a dalo je priliku Al Kaidi da obnovi nekadašnji status. I dok je ISIS u poslednje četiri godine zaokupljao pažnju sveta, Al Kaida je u tišini jačala i širila globalnu umreženost i borbene kapacitete - kazao je Arndt von Loringhoven, pomoćnik generalnog sekretara za bezbednost i obaveštajne zadatke, navodeći pojačane aktivnosti te grupe u Kašmiru, Afganistanu, Siriji, Jemenu, Somaliji i severnoj Africi.

- Kao i u slučaju IS-a, strateški je cilj Al Kaide da preuzme vođstvo nad militantima i ekstremistima koji smatraju istomišljenicima - dodao je i ocenio da suparništvo između te dve grupe predstavlja pojačanu pretnju Zapadu.

Prema proceni NATO-a, broj boraca ISIS-a se nakon gubitka teritorija u Iraku i Siriji gotovo prepolovio, s 39.000 na 18.000 do 20.000 boraca. ISIS se vojno uzdigao nakon što je SAD 2011. likvidirao talibanskog vođu Osamu bin Ladena 2011. u Pakistanu. Al Kaida je pod vodstvom bin Ladena izvela napade na Njujork i Pentagon 11. septembra 2001.

VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za terorizam u Londonu

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leo

    5. septembar 2018 | 14:38

    Ovo je dobro. Oni ih stvaraju i finansiraju. I onda, reklama i protezirate. CIA je najveći proizvođač terorizma na planeti.

  • Dusan

    7. septembar 2018 | 01:50

    Amerika. Je stvorila Teroriste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA