≫ 

Britanci optužili dvojicu Rusa za trovanje Sergeja Skripala i njegove ćerke (FOTO)

Mej tvrdi da su osumnjičeni ruski agenti

  • 1

Britanski tužioci imenovali su dvojicu Rusa kao osumnjičene za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije.

Potvrđeno: Britanski par otrovan je kobnim novičokom

Kako prenosi Sputnjik, u pitanju su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov.

Foto: Tanjug/AP

Policija Velike Britanije optužila je Petrova i Boširova za pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripal 4. marta 2018. godine.

- Postoji dovoljno dokaza da se Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov optuže za napad u Solsberiju - saopštio je Skotland jard, prenosi Bi-Bi-Si.

Optuženi Aleksandar Petrov Foto: Tanjug/AP

Prema njihovim rečima, oni su putovali sa autentičnim ruskim pasošima i stigli su u UK nekoliko dana pre incidenta. Zvaničnici su dali detaljne informacije o kretanju osumnjičenih.

Oni su u UK došli 2. marta, i naredna dva dana su bili u Solsberiju, pre nego što su izašli iz zemlje 4. marta letom sa Hitroa za Moskvu.

Optuženi Ruslav Boširov Foto: Tanjug/AP

Tokom boravka u Velikoj Britaniji, odseli su u hotelu "City Stay" u Londonu. Policija je pretresla njihovu sobu 4. maja i tamo pronašla tragove "novičoka". Policija tvrdi da nema opasnosti po druge goste u ovom hotelu.

Osumnjičeni imaju oko 40 godina.

Kako prenosi AP, tužilaštvo je saopštilo da su Aleksander Petrov i Ruslan Boširov optuženi u odsustvu za kovanje zavere za ubistvo, pokušaj ubistva i upotrebu nervnog agensa novičok, preneo je AP.

Tužilac Su Heming izjavila je da Velka Britanija ne traži od Moskve da izruči dvojicu optuženih, jer ruski zakon zabranjuje ekstradiciju svojih državljana.

Sergej Skripal (66) i njegova ćerka Julija (33) otrovani su nervnim agensom "novičok".

Snimci nadzornih kamera Foto: Tanjug/AP

RUSKI MIP: IMENA DVOJICE RUSA NE ZNAČE NIŠTA

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da imena dvojice Rusa koje je britansko tužilaštvo optužilo za pokušaj ubistva bivšeg ruskog dvosturkog ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije ne znače ništa Moskvi, javio je Rojters pozivajući se na agenciju RIA Novosti.

- Imena dvojice muškaraca ne znače nam ništa - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Oni su u UK došli dva dana pre trovanja špijuna Foto: Tanjug/AP

MEJ: ZA TROVANJE SKRIPALA OSUMNJIČENI RUSKI AGENTI

Dvojica glavnih osumnjičenih za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove ćerke u Solzberiju su agenti ruske vojnoobaveštajne agencije, izjavila je danas britanska premijerka Tereza Mej.

Mej je rekla da su britanske obaveštajne službe zaključile da su Aleksander Petrov i Ruslan Boširov radili za agenciju GRU, prenosi AP.

Ona je rekla kako je trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove ćerke u Solsberiju verovatno bila poruka drugim Rusima koji žive u inostranstvu.

Mej se obratila u parlamentu Foto: Tanjug/AP

Mej je u parlamentu rekla da sumnja da su "oni želeli da pošalju poruku Rusima koji žive negde drugde, a koji su bili umešani u stvari povezane sa ruskom državom", prenela je agencija Rojters.

- Ipak, na Rusima je da objasne šta se dogodilo u Solsberiju - navela je Mej.

UŠAKOV NE ZNA LJUDE KOJE JE BRITANIJA NAVELA KAO OSUMNJIČENE

Jurij Ušakov, savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je danas da ne poznaje ljude koje je Velika Britanija označila kao osumnjičene za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, u martu u Solzberiju.

Ušakov je novinarima u Moskvi rekao da mu imena dvojice Rusa ne znače ništa, preneo je AP.

MOSKVA OČEKUJE OD LONDONA DOKAZE U SLUČAJU SKRIPAL

Moskva očekuje da će najavljeni izveštaj britanske policije o tzv. "slučaju Skripal" sadržati neke konkretne dokaze, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Da, očekujemo nešto. Nadamo se da u najmanju ruku čujemo nešto konkretno u vezi sa ovim slučajem - rekao je novinarima Peskov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    5. septembar 2018 | 12:35

    Скрипал није Руски шпијун већ издајник.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA