≫ 

Brazilski predsednički kandidat stabilno posle napada: Žair Bolsonaro je desničar, populista i seksista koji prezire LGBT populaciju (FOTO) (VIDEO)

Velike kontroverze izazvao je 2008. godine kada se zalagao za prisilno sterilisanje siromašnih ljudi, za koje je rekao da su možda neobrazovani da bi shvatili obrazovanje o planiranju porodice

  • 0

Vodeći predsednički kandidat i lider krajnje desnice u Brazilu Žair Bolsonaro (63) koji je izboden nožem u stomak na skupu tokom predizborne kampanje, operisan je i nalazi se u ozbiljnom stanju, rekli su njegov sin Flavio i portparolka bolnice.

- Žair Bolsonaro je jači nego ikad i spreman je da bude izabran za predsednika Brazila u prvom krugu! Bog nam je dao još jedan znak da će dobro prevazići zlo! Hvala svima koji su nam pružili snagu u ovom veoma teškom vremenu! - napisao je Flavio Bolsonaro na svom Tviter nalogu, nakon što se njegov otac probudio s osmehom posle operacije.

Predsednički kandidat Brazila izboden tokom kampanje

Prethodno je Flavio na toj društvenoj mreži napisao da je situacija znatno ozbiljnija nego što su pretpostavili da se radi o površinskoj rani, jer su ubodom zahvaćeni jetra, pluća i creva.

- Izgubio je mnogo krvi, stigao je u bolnicu ... skoro mrtav. Sada je izgleda stabilizovan - napisao je Bolsonarov sin.

Portparolka bolnice u gradu Huis de Fora, gde se dogodio napad, potvrdila je za Rojters da je Bolsonaro imao operaciju ali nije precizirala u kakvom je stanju ni kakve su povrede.

Televizija Globo prikazala je snimke na kojima se vidi kako pristalice na ramenima nose Bolsonara pošto je izboden.

Federalna policija navela je u saopštenju da je Bolsonaro imao pratnju policajaca u vreme napada i da je napadač uhvaćen na delu. Okolnosti istrage se istražuju.

Lokalna policija potvrdila je za Rojters da je uhapsila napadača, ali nije otkrila njegov identitet.

Lokalna policija potvrdila je za Rojters da je uhapsila napadača, ali nije otkrila njegov identitet - Foto: Tanjug/AP

- Ne znamo da li je napad bio politički motivisan - rekla je portparolka policije.

Napad na Bolsonarija osudili su njegovi protivkandidati na predsedničkim izborima, kao i predsednik Brazila Mišel Temer.

KO JE ŽAIR BOLSONARO?

Žair Bolsonaro je bivši vojni oficir i kontroverzna politička ličnost u Brazilu, a najpoznatiji je po svojim desničarskim i populističkim stavovima, koji uključuju i simpatične komentare o vojnoj diktaturi Brazila 1964-1985.

Član je poslaničke komore od 1991. godine i trenutno je član Socijalno liberalne stranke (PSL) čiji je kandidat na predstojećim predsedničkim izborima.

Žair Bolsonaro je bivši vojni oficir i kontroverzna politička ličnost u Brazilu, najpoznatiji po svojim desničarskim i populističkim stavovima - Foto: Tanjug/AP

Bolsonaro je rođen 21. marta 1955. godine u Sao Paulu, a oba roditelja su mu italijanskog porekla. Ženio se tri puta i ima petoro dece.

Završio je vojnu akademiju, a u politiku je prvi put ušao 1988. godine kada je kao član Hrišćansko-demokratske stranke izabran za gradskog savetnika u Rio de Žaneiru. Na izborima 1990. godine izabran je za federalnog kongresmena iz iste stranke. Tokom godina, povezivan je sa nekoliko drugih brazilskih političkih partija.

Pre četiri godine, postao je kongresmen koji je dobio najviše glasova u Rio de Žaneiru, jer je osvojio 464.000 glasova.

Pre četiri godine, postao je kongresmen koji je dobio najviše glasova u Rio de Žaneiru, jer je osvojio 464.000 glasova - Foto: Tanjug/AP

Socijalno liberalna stranka zvanično ga je nominovala 22. jula ove godine kao svog kandidata na predsedničkim izborima zakazanim za oktobar.

NACIONALISTIČKI POLITIČKI STAVOVI

Bolsonarovi politički stavovi opisani su kao nacionalistički i populistički po prirodi, a mediji ga često nazivaju zagovornikom ekstremno desničarske politike. Njegove pristalice, međutim, tvrde da su njegova mišljenja više usklađena sa tradicionalnim desničarskim konzervativizmom. Njegovo biračko telo uglavnom čine mladi ljudi, između 16 i 24 godine, radnička srednja i viša klasa i konzervativci uopšte.

Poznat je po snažnom suprotstavljanju levičarskoj politici. Veliki je protivnik istopolnih brakova, abortusa, legalizacije droga, imigracije (posebno izbeglica sa Haitija, Afrike i Bliskog istoka, koje je nekada nazvao "šljam čovečanstva"), reforme zemljišta i sekularizam na državnom nivou.

Bolsonarovi politički stavovi opisani su kao nacionalistički i populistički po prirodi, a mediji ga često nazivaju zagovornikom ekstremno desničarske politike - Foto: Tanjug/AP

Takođe, vrlo često je davao izjave u kojima brani brazilski vojni režim (diktaturu poznatu po konstantnim kršenjima ljudskih prava). Bolsonaro tvrdi da je mučenje "legitimna praksa" i kaže da će promeniti brazilski krivični zakon i pokušati da usvoji nove zakone u vezi sa uvođenjem doživotnog zatvora i smrtne kazne, koja je trenutno zabranjena u skladu sa brazilskim Ustavom iz 1988. godine.

Žair podržava privatizaciju kompanija u državnom vlasništvu i zagovara politiku o slobodnoj tržišnoj politici, iako kritičari tvrde da njegov zapisnik o politici ustvari ne pokazuje da je podržavalac ekonomskog liberalizma.

U intervjuu koji je dao prošle godine, rekao je da namerava da preokrene neke zakone o razoružanju, poboljša javnu bezbednost i poboljša trgovinske veze sa Sjedinjenim Državama, za koje je rekao da su raskinuti tokom administracije Lule da Silva i Dilme Rusef.

Velike kontroverze izazvao je 2008. godine kada se zalagao za prisilno sterilisanje siromašnih ljudi - Foto: Tanjug/AP

Bolsonara optužuju i da je seksista, jer je u jednom od intervjua iz 2015. godine, tvrdio da muškarci i žene ne bi trebalo primaju iste plate, jer žene zatrudne, dodajući pritom da smatra da savezni zakon kojim se određuje plaćeno porodiljsko odsustvo šteti produktivnosti rada.

Velike kontroverze izazvao je 2008. godine kada se zalagao za prisilno sterilisanje siromašnih ljudi, za koje je rekao da su možda neobrazovani da bi shvatili obrazovanje o planiranju porodice.

VELIKI HOMOFOB

U intervjuu za Plejboj magazin, koji je dao u junu 2011. godine, Bolsonaro je rekao da bi "bio bi nesposoban da voli gej sina". U istom intervjuu, Bolsonaro ispričao je i da bi, u slučaju da se gej par useli pored njega, njegovoj nekretnini smanjila tržišna vrednost.

U jednom od intervjua izjavio je da bi "bio bi nesposoban da voli gej sina" - Foto: Tanjug/AP

U intervjuu koji je iste godine u julu dao magazinu "Epoca", Bolsonaro je rekao da će se "boriti da spreči distribuciju" homoseksualaca u osnovnim školama, jer njihova namera je da promovišu homoseksualnost, što skrnavi prave vrednosti porodične strukture.

U jednom od intervjua, Bolsonaro je povezao homoseksualnost sa pedofilijom, tvrdeći da će "mnoga od dece koju usvoje gej parovi, biti zlostavljana".

(Telegraf.rs/M.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA