≫ 

Jana je zverski ubila muža: Došao je pijan kući i počeo da je davi. S poslednjim udahom, uzela je nož. Odluka suda šokirala je celu državu

Paralelno sa dva slučaja koji su privukli dosta pažnje javnosti, nakon oslobađajuće presude, nekoliko viših sudskih i policijskih službenika pridružilo se advokatima za zaštitu prava žena u pozivu na rekriminalizaciju nasilja u porodici, ističući da je promena dovela do još više zlostavljanja i većeg hvalisanja među nasilnicima

  • 0

Kada su Jana Gurčeva (37) i Galina Katorova (40) uhapšene zbog ubistva muževa koji su ih godinama zlostavljali, njihovi slučajevi nisu zavredeli mnogo pažnje u ruskim nacionalnim medijima.

Ipak, situacija se drastično promenila kada su apelacioni sudovi, na dva različita kraja zemlje, donela identičnu odluku koja se na početku činila potpuno nezamislivom. Jana i Galina su dobile oslobađajuće presude.

Za zemlju koja je dekriminalizovala neke oblike nasilja u porodici 2017. godine, posebni sud je zaključio da su žene delovale u legitimnoj samoodbrani, kada su u strahu za svoj život izbole muževe kuhinjskim noževima.

>>> Od početka godine ubijeno 26 žena, a zemlja još nema nacionalni SOS telefon: Linija je trebalo da bude otvorena pre devet meseci

- Ovde je žena uvek optužena. Iz nekog razloga agresor uvek dobije više simpatija - rekla je Jelena Solovjova, Galinin advokat.

Jana i Galina izbole su muževe nasilnike na smrt -Foto: Profimedia/Alamy

- Ovo je ideološka pobeda za mene, jer je sud prvi put prihvatio da se ne može kriviti žrtva i da ne može sva krivica da se prebaci na ženu.

Presude su bacile novo svetlo na višegodišnju borbu dve strane po pitanju nasilja u porodici. S jedne strane su oni koji misle da država skandalozno ignoriše problem, omogućavajući mu tako da se širi, dok brojnim žrtvama pružaju vrlo malu pravnu ili fizičku zaštitu.

S druge strane, konzervativci povezani sa Ruskom pravoslavnom crkvom, tvrde da, u skladu sa "tradicionalnim porodičnim vrednostima" koje je podržao i predsednik Vladimir Putin, država ne sme da se meša u domaće stvari.

- Manje je uvredljivo ako muškarac tuče ženu, nego da taj isti muškarac bude ponižen - izjavila je 2016. godine Jelena Mizulina, koja je učestvovala u izradi zakona kojim se dekriminalizuje porodično nasilje. Mizulina je tada rekla da žena "ima obavezu" da u braku poštuje je "autoritet" muža.

Dok su se zlostavljači ranije suočavali sa dvogodišnjom kaznom zatvora, izmenama zakona ta kazna smanjena je na samo 15 dana zatvora ili maksimalnu novčanu kaznu od oko 440 dolara ili 60 do 120 sati društveno koriisnog rada. Ista kazna je važila je za bilo koji slučaj zlostavljanja supruge ili deteta koji bi uzrokovao pojavljivanje modrica ili krvarenje, ali ne i slomljenu kost, sve se to događalo najviše jednom godišnje.

Za nanošenje lakših telesnih povreda, kazna je nasilnicima u Rusiji smanjena sa dve godine na 15 dana zatvora - Foto-ilustracija: Pixabay, Telegraf

Jana Gurčeva je inženjer, a bavila se procenom troškova za građevinsku kompaniju. Njen suprug, Ukrajinac Vasilij Jurčik (40), bavio se različitim građevinskim poslovima. Pametan muškarac, atletske građe, vrlo brzo nakon venčanja odao se alkoholu i počeo je da tuče Janu. S godnama je nasilje postalo sve češće i ozbiljnije.

Kobne noći, Vasilij, otupeo od alkohola, shvatio je da je Jana pripremila večeru samo za sebe, pa je počeo da je tuče i guši. Pokušavajući da se odbrani, nesrećna žena pokušavala je da dohvati bilo šta što bi joj u tom trenutku pomoglo. Uspela je da dohvati nož i zabila ga je Vasiliju u grudi.

- Bojala sam se za sebe i svoju decu. Došla sam do granice i htela sam da ga udarim nečim, bilo čime. Da sam na stolu našla igračku, udarila bih ga s tim. Nisam čak ni pogledala šta je bilo tamo. Bila je noć - ispričala je Jana.

Kad je Vasilij odskočio od nje, Jana je obrisala nekoliko krvavih mrlja s poda, kako ih deca ne bi videla i pozvala je Hitnu pomoć, ali dok je ekipa stigla, zajedno s policijom 20-ak minuta kasnije, Vasilij je već bio mrtav. Nož je prodro viiiše od 10 centimetara u telo i pritom mu presekao arteriju.

Na suđenju, tužilac je tvrdio da je gospođa Gurčeva kriva za ubistvo, jer nije pokušala da pobegne iz stana tokom borbe. To je standardna optužba u takvim slučajevima.

Jana je najpre osuđena na šest godina zatvora, ali je apelacioni sud kasnije preinačio tu kaznu - Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Foter/Flickr/SalFalko

Sud je ignorisao činjenicu da je suprug stajao između nje i vrata, kao i da Jana nije želela da ostavi svoje dve maloletne kćerke sa pijanim suprugom. Njena kazna bila je brza i tipična: šest godina.

U žalbenom postupku, Janin advokat Aleksandr Fomin prevazišao je uobičajeni problem nedostatka svedoka, tako što je izveo stariju kćerku Dariju (4) da svedoči.

Dete je prostim rečenicama objasnilo šta se dogodilo.

- Mama i tata su se posvađali. Govorili su ružne reči. Stalno su se svađali. Ovog puta, tata je uhvatio mamu za vrat i davio je. Mama ga je udarila nožem - ispričala je četvorogodišnja devojčica.

Galina Katorova takođe je imala sreće jer je imala svedoka.

Galinu je suprug pvo pretukao, a potom je pokušao da je zadavi konopcem - Foto: Pixabay.com

Komšija koji je bio prisutan kada je izbila tuča među supružnicima, pokušao je da razdvoji par, pre nego što ga je Galinin muž, Maksim Katorov, grubo odgurnuo. Komšija se povukao na balkon, a odatle je mogao da vidi kako Maksim tuče suprugu, pre nego što je počeo da je davi konopcem. Galina je dohvatila nož koji je neposredno pre toga koristila za sečenje sira i oslobodila se.

Prvobitno je osuđena na tri godine zatvora, što je izuzetno lagana kazna po ruskim standardima.

Paralelno sa dva slučaja koji su privukli dosta pažnje javnosti, nakon oslobađajuće presude, nekoliko viših sudskih i policijskih službenika pridružilo se advokatima za zaštitu prava žena u pozivu na rekriminalizaciju nasilja u porodici, ističući da je promena dovela do još više zlostavljanja i većeg hvalisanja među nasilnicima.

- Muškarci su smatrali da je sasvim u redu da udare ženu i da samo bace nešto novca na sto - rekla je Solovjova, koja se specijalizovana za slučajeve nasilja u porodici.

- U Rusiji je veoma teško objasniti da nasilje u porodici nije porodični sukob, već je nasilje - rekla je Marina Pisklakova-Parker, osnivač Nacionalnog centra za prevenciju nasilja, poznata po ruskom akronimu ANNA.

VIDEO: Društvo opravdava nasilnike, dok sve više žena strada u porodičnom nasilju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA