Erdogan stiže u Nemačku, ali niko neće s njim na večeru: Poziv na gozbu odbili brojni političari, među njima i Merkelova

Prisustvo kancelarke na banketima koje organizuje predsednik nije pravilo

  • 4

Više nemačkih vodećih političara, među kojima je i kancelarka Angela Merkel, odbilo je poziv na svečanu večeru u čast turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji krajem nedelje boravi u službenoj poseti Nemačkoj.

- Prisustvo kancelarke na banketima koje organizuje predsednik nije pravilo - potvrdila je Predsednička kancelarija i odgovorila na prethodne natpise nedeljnika Špigl po kojima kancelarka neće biti na večeri u petak uveče koju organizuje nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

Dodaje se i kako kancelarka "samo ponekad" prisustvuje svečanostima u predsedničkoj rezidenciji, poslednji put prilikom posete britanske kraljice Elizabete II Berlinu 2015.

Panika na aerodromu u Berlinu: Muškarac opasan prslukom iz kog vire žice pretio obezbeđenju, intervenisala policija

DOLAZAK OTKAZALI I BROJNI POLITIČARI

Dolazak na svečanost u dvorac Belvju, rezidenciju nemačkog predsednika, otkazali su i brojni opozicioni političari.

Predsednik Liberalne stranke Nemačke (FDP) Kristijan Lindner rekao je kako ne želi biti deo "Erdoganove propagande".

Nije predviđeno obraćanje Erdogana tuskim državljanima u Nemačkoj Foto: Tanjug/AP

Predsedništvo stranke Zeleni odbacilo je poziv na banket i u zajedničkom saopštenju poručilo kako smatra da državni banket nije ispravna forma odavanja počasti čoveku koji u svojoj zemlji "uništava temelje demokratije".

Izuzetak je bivši predsednik Zelenih Cem Oezdemir. Političar turskog porekla slovi kao jedan od najžešćih kritičara turskog predsednika.

- Potpuno je izvan svake rasprave da Erdogan nije normalni predsednik i da ne zaslužuje ovakav državni banket. Ali želim da turski predsednik trpi mene i moju kritiku na račun njegove politike - rekao je Oezdemir.

Trodnevna službena poseta turskog predsednika stoji u senci napetih odnosa koji već godinama vladaju između dve zemlje, a zaoštrili su se nakon što je Turska optužila Nemačku da pruža utočište mnogima koje službena Ankara smatra odgovornima za organizaciju neuspelog puča na leto 2016.

On će u Kelnu otvoriti najveću džamiju Foto: Tanjug/AP

Odnose je dodatno zaoštrila zabrana nastupa turskih političara na predizbornim kampanjama za turske državljane koji žive u Nemačkoj. Erdogan je u više navrata nemačkom državnom vrhu predbacio "nacističke metode".

Teme posete Nemačkoj trebale bi biti stanje u Siriji, izbeglička politika, ali i ekonomski odnosi u senci slabljenja turske ekonomije u poslednje vreme.

Erdogan će u subotu u Kelnu službeno otvoriti i najveću džamiju u Nemačkoj, ali nisu predviđeni masovni skupovi na kojima bi se obratio nemačkim građanima turskog porekla koji pretežno podržavaju konzervativnu politiku turskog predsednika.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Proka

    25. septembar 2018 | 14:42

    Ali im ne smetaju Thaqi, Haradinaj, Kolinda i ostali iz njihovog roda u oba svetska rata.

  • Vukac

    25. septembar 2018 | 16:17

    Pa smjesni su ovi iz EU mjesto da pricaju sa njim I DA rade upravo ono na sta tjeraju Srbiju da radi sa KosovOM oni Erdoganu zatvaraju vrata .Turci su svjet za sebe ne seve ni eu ni rusiju kojoj su cak oborili i borbeni avion ,vojno su veoma jaki i nikad im nije padalo na pamet da klece pred vratima EU

  • Gasa

    25. septembar 2018 | 16:41

    Erdogan pravi politicar, kakva merkelova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA