Holandska policija uhapsila 7 Iračana zbog sumnje da su planirali ogroman teroristički napad

Spremili su se da usrkoro raznesu pola grada

  • 0

Holandski policajci pod punom opremom uhapsili su juče sedam muškaraca u gradovima Arnhem i Vert zbog sumnje da su planirali da izvedu veliki i razorni teroristički napad na području te zemlje. 

Hapšenje je bilo rezultat mesecima duge istrage. Navodni vođa grupe, Iračanin (34), planirao je da u Holandiji priredi katastrofu koja će za sobom ostaviti veliki broj žrtava.

Avion prinudno sleteo u more: Omašio pistu, pa bućnuo pravo u vodu (FOTO) (VIDEO)

Osumnjičeni su navodno želeli da koriste prsluke od bombi i AK47 puške, dok bi na drugoj lokaciji detonirali bombu ispod automobila, rekao je javni tužilac, a trenutno se otkriva koje su lokacije bile potencijalne epicentri haosa.

Foto: Tanjug/AP/Netherlands Police

Takođe im je bila namera da negde uskladište veliku količinu oružja, pomenute prsluke i puške, ali i pištolje, granate i sirov materijal za bombe, kao i da pronađu mesto gde će sa ovim oružjem moći da treniraju.

Javni tužilac dodao je da su uhapšeni muškarci stari od 21 do 34 godine. Trojica su ranije osuđivana zbog pokušaja da otputuju iz Holandije i priključe se terorističkim ekstremnim mrežama.

Istraga koja je trajala mesecima ubrzana je u septembru, kada su saznali da se napad planira vrlo uskoro.

U njihovom posedu nađena su brojna oružja Foto-ilustracija: pixabay.com

- Ovo je vrlo ozbiljno, ali na neki način, to je i dobra vest. Teroristi koji su planirali da nas napadnu su uhapšeni. Oni su bili prilično poodmakli sa svojim pripremama - rekao je Ferd Graperhaus, holandski ministar pravde.

Osumnjičeni će pred sudiju biti izvedeni danas.

Ovo se dešava u vreme kada Holandija naročito strahuje od terorističkih napada. Prošlog meseca jedan Avganistanac (19) ubo je i ozbiljno povredio dvoje nasumičnih ljudi na Glavnoj železničkoj stanici u Amsterdamu. 

(Telegraf.rs/Metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA