≫ 

Dan odluke u Iraku: Kurdi glasaju na dugo odlaganim regionalnim izborima

Pravo glasa ima oko 3,5 miliona Kurda

  • 0

U iračkom samoupravnom kurdskom regionu danas se održavaju dugo odlagani izbori za lokalni parlament, godinu dana nakon što je pre godinu dana referendum o kurdskoj nezavisnosti izazvao žestoku reakciju Bagdada koji rezultate nije priznao i uneo podelu među kurdskim liderima, navodi AP.

Stvari izmiču kontroli u Basri, tri "kaćuše" ispaljene na aerodrom, u blizini američkog konzulata

Navodi se da pravo glasa ima oko 3,5 miliona Kurda i da se više od 700 kandidata bori za 111 poslaničkih mesta, pri čemu je 11 mesta rezervisano za predstavnike verskih i etničkih manjina: pet za hrišćane, pet za turkmenske kandidate i jedno za jermensku zajednicu.

Poslednji parlamentarni izbori u kurdskom regionu održani su 2013, ali je lokalna skupština prestala sa radom dve godine kasnije zbog unutarpolitičkih trzavica i rata protiv Islamske države. Izbori su planirani za novembar prošle godine, ali su odlagani zbog političkog zastoja.

AP navodi da političkom scenom iračkih Kurda već duže vreme dominira Demokratska partija Kurdistana Masuda Barzanija, koja trpi unutrašnje borbe, pa se očekuje da na ovim izborima najveći deo glasova odnesu dve frakcije ove stranke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA