≫ 

Veliko iznenađenje: Dobitnici Nobelove nagrade za mir su ginekolog i bivša robinja Islamske države (VIDEO)

Iako je spisak kandidata bio tajan, danima se prognoziralo ko će ove godine biti dobitnik prestižne nagrade

  • 8

Dobitnici Nobelove nagrade za mir za 2018. godinu su ginekolog Denis Mukvege i aktivistkinja Nađa Murad, bivša robinja Islamske države, saopštio je Nobelov komitet u Oslu.

Ove godine bilo je čak 331 nominacija, od kojih je 216 pojedinaca a 115 grupa (organizacija).

Iako je spisak kandidata bio tajan, danima se prognoziralo ko će ove godine biti dobitnik prestižne nagrade.

Nobelov komitet odlučio je da im Nobelovu nagradu za mir dodeli zbog njihovog napora da se okonča upotreba seksualnog nasilja kao oružja rata i oružanih sukoba. Oba laureata su dala ključni doprinos na skretanje pažnje i borbi protiv ratnih zločina. Denis Mukvege je svoj život posvetio borbi protiv ovih žrtava. Nađa Murad je svedok koja je govorila o zloupotrebama protiv nje i drugih. Svako je na svoj način pomogao da se poveća vidljivost ratnog seksualnog nasilja, tako da počinioci mogu da odgovaraju za svoje postupke.

SRPSKI NOBELOVCI: Srbija je protiv zabrane nuklearnog oružja, a ona može da bude samo KOLATERALNA ŠTETA (FOTO)

Ginekolog Denis Mukvege posvetio je veliki deo svog života u pomaganju žrtvama seksualnog nasilja u Demokratskoj Republici Kongo. Doktor i njegovo osoblje pomogli su hiljadama pacijenata koji su postali žrtve takvih napada.

Nađa Murad, bivša robinja Islamske države, pokazala je neobičnu hrabrost dok je govorila o sopstvenim i patnjama drugih žrtava.

Kao najveći favoriti na kladionicama bili su predsednici Severne i Južne Koreje Kim Džong Un i Mun Džae In, zahvaljujući približavanju dveju Koreja i kvota na njih dvojicu je bila najmanja, samo 1,65. Na Donalda Trampa kvota je skoro bila duplo veća 3,60, a na Vladimira Putina čak 20.

Kim Džong Un je važio za favorita na gladionicama Foto: Tanjug/AP

Ako se neko kladio na papu Franju kvota je bila 17,5, dok je na Snoudena 25.

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon na kladionicama je imao kvotu 15, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel bila malo ispod njega sa kvotom 16. Dobro je bio kotiran i UNHCR sa kvotom 13.

Do sada su proglašeni dobitnici Nobelovih nagrada za medicinu, fiziku i hemiju.

Nagrada koja se dodeljuje laureatu Foto: AP/Tanjug

DOBITNICI U POSLEDNJIH 10 GODINA

2008. Marti Ahtisari - "Za višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikata na više kontinenata".

2009. Barak Obama - "Za izuzetne napore da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među narodima kao i zbog rada na stvaranju sveta bez nuklearnog naoružanja".

Bivši predsednik SAD dobio je nagradu 2009. Foto: Tanjug/AP

2010. Lju Sjaobo - "za doprinos borbi za ljudska prava u Kini".

2011. Elen Džonson Serlif, Lejma Gbovi i Tavakul Karman - "zbog njihove nenasilne borbe za sigurnost žena i ženska prava za puno učešće u izgradnji mira".

2012. Evropska unija - "zbog zasluga u unapređenju mira, pomirenja i zaštiti demokratije i ljudskih prava u proteklih šezdeset godina".

2013. Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) - "zbog velikog zalaganja za uništavanje hemijskog naoružanja".

2014. Kalijaš Satijarti, Malala Jusufzai - "za borbu protiv diskriminacije dece i mladih ljudi i za pravo sve dece na obrazovanje".

Malala Jusufzai je najmlađa dobitnica nagrade Foto: AP/Tanjug

2015. Tuniski kvartet za nacionalni dijalog - "za odlučujući doprinos izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu u osvit Jasmin revolucije 2011. godine".

2016. Huan Manuel Santos - "za odlučne napore da se više od 50 godina vođen građanski rat u zemlji okonča, rat koji je koštao života najmanje 220.000 Kolumbijaca i raselio blizu šest miliona ljudi".

2017. Međunarodna kampanja o ukidanju nuklaernog oružja (ICAN) - "zbog svog rada i skretanja pažnje na katastofalne humanitarne posledice bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja, i za njene najsvetlije napore da se postigne zabrana ovakvog oružja".

Inače, velika očekivanja od mnogih laureata završila su razočaranjima, a dodela Nobelove nagrade za mir koja ima istoriju dužu od sto godina često je bila predmeto protesta i kritika. Retki su oni koji su Nobelovu nagradu za mir koja se objavljuje svake godine u oktobru zaslužili jednoglasno.

Šta mislite o ovogodišnjim dobitnicima?

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    5. oktobar 2018 | 11:07

    Posle Martija Ahtisarija i Baraka Obame ništa me više na iznenađuja. Za mene je ova nagrada izgubila značaj.

  • Лицемер

    5. oktobar 2018 | 11:19

    Овај свет је постао септичка јама. Запад је створио, наоружао, материјално и војно помогао ИД а сад једну од њихових жртава наградио неком наградом за мир. Болесно до бола

  • НиколаНС

    5. oktobar 2018 | 11:13

    Нобелова за мир је изгубила сваки смисао када су почели да је добијају САД председници. Сваком следећем добитнику, који је и заслужи, треба да буде испод нивоа да буде у истом кошу са њима...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA