"Brazilski Tramp" ubedljivo do drugog kruga izbora: Zamalo da pobedi već u prvoj rundi, a konačna odluka pada 28. oktobra

Analitičari ocenjuju da su ovo najneizvesniji izbori u čitavoj istoriji Brazila

  • 0

Turbulentni predsednički izbori ušli su u drugi krug u kom će snage odmeriti desničarski kandidat Žair Bolonsaro i kandidat levice Fernando Hadad. Bolonsaro je zamalo pobedio već u prvoj rundi izbora gde je osvojio 46 odsto glasova, dok je za Hadada glasao 29 odsto građana.

Drugi krug izbora zakazan je za 28. oktobar, a pretpostavlja se da će do tada biti još dramatičnije jer će glasači biti podeljeniji nego ikada.

Dve devojke su se žestoko tukle, ostali su ih posmatrali i snimali, a onda im je jedan mladić ponudio bejzbol palicu (UZNEMIRIJUĆI VIDEO)

Uporedo sa predsedničkim, u Brazilu se održavaju i izbori za potpredsednika zemlje, guvernere svih 26 saveznih država i federalnih okruga, poslanike regionalnih parlamenata, dve trećine gornjeg doma Nacionalnog kongresa i poslanike donjeg doma parlamenta.

U zemlji koja ima 210 miliona stanovnika, pravo glasa imaju građanii stariji od 16 godina, a glasanje je obavezno za birače uzrasta od 18-69 godina. Inauguracija novog šefa države predviđena je za 1. januar 2019. godine.

Izborni plakati, Foto: Tanjug/AP (Eraldo Peres)

Analitičari ocenjuju da su ovo najneizvesniji izbori u čitavoj istoriji Brazila. Pred početka predizborne kampanje najveći favorit, bivši šef države Luis Injasio Lula da Silva se našao u zatvoru zbog korupcionaškog skandala i zbog toga nije mogao da se kandiduje, dok je sadašnji favorit u predsedničkoj trci Žair Bolsonaru bio teško ranjen u pokušaju atentata i umalo nije ispao iz trke. On se brzo oporavio posle operacije ali nije u stanju da lično učestvuje na predizbornim skupovima i TV debatama.

Slavlje na ulicama, Foto: Tanjug/AP (Eraldo Peres)

Bolsonaru je trenutno favorit, kandidovala ga je konzervativna Socijal-liberalna partija, a u štampi ga često nazivaju "brazilskim Trampom", a to poređenje je i sam koristio tokom kampanje, zalažući se za pravo Brazilaca da slobodno nabavljaju i nose oružje, zaštitu nacionalne privrede i ograničavanje uticaja Kine. Skeptično se odnosi prema potrebi da se insistira na pravima manjina i društvenim mrežama daje prednost u odnosu na tradicionalne medije.

Glasanje, Foto: Tanjug/AP (Eraldo Peres)

Međutim, odgovarajući na pitanja o ekonomskom programu vise puta se našao u nepijatnoj situaciji pokazavši da su mu strani mnogi specifični termini, prenosi Tas s. To je obrazlagao rečima da nije dužan da se razume u sve sfere života države, da će privredu s maksimalnim poverenjem prepustiti resornom ministru kojeg će naći među kompetentnim profesionalcima.

Ni to nepoznavanje ekonomskih termina nije uticalo na njegov rejting, a po mišljenju mnogih Brazilaca, njemu u prilog ide to što, bez obzira na dug politički život, nikad nije bio na nekoj važnijoj funkciji niti je bio povezan sa nekim od ključih igrača, odnosno nije umešan u korupciju. On ima i dosta protivnika koji mu zameraju da ima autoritarne sklonosti.

Bolonsaro ide u drugi krug, Foto: Tanjug/AP (Eraldo Peres)

Drugo mesto, kada je reč o simpatijama Brazilaca, zauzima bivši gradonačleni Sao Paula Fernandu Hadad, a njegov glavni moto je "Hadad- to je Lula". Tužilaštvo države Sao Paulo pokrenula je postupak protv njega, optužujući ga da je 2012. nezakonito prisvojio 635 hiljada dolara od jedne građevinske kompanije i novac iskoristio za predizbornu kampanju obećavši menadžmentu komanije pomoć u zaključivanju ugovora. On te optužbe odbacuje i tvrdi da su politički motivisane.

U periodu od 2000-2012. Brazil je bi najbrže rastuća ekonomija u svetu, ali recesija je pogodila ovu zemlju 2014. i otada privredni rast stagnira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA