≫ 

Pre godinu dana pohapšeni su bogati saudijski prinčevi: Bili su zatočeni u luksuznom hotelu, a evo gde su danas

Saudijski prinčevi su u zatvoru od hapšenja u novembru 2017. godine

  • 1

Pojedini članovi saudijske kraljevske porodice su i dalje u zatvoru, a možda su i ubijeni, godinu dana nakon što su pohapšeni u navodnoj velikoj akciji protiv korupcije koju je pokrenuo prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Dok nestanak i moguće ubistvo novinara Džamala Kašogija od strane saudijske ubilačke jedinice nastavlja da šokira svet, brutalni režim još uvek drži najmanje tri princa i jednog milijardera biznismena uhapšenog prošle godine.

ZLATNI KAVEZ, najluksuzniji zatvor na svetu: Zavirite u hotel u kojem su smešteni moćni bogataši i prinčevi Saudijske Arabije (VIDEO)

Mnogi se plaše da su oni mučeni ili ubijeni.

Princ Kalid bin Talal, princ Turki bin Abdulah al Saud i princ Abdul Aziz bin Fad su i dalje zatočeni, zajedno sa biznismenom Mohamedom Huseinom Al Amudijem, navode za "Dejli mejl" izvori bliski kraljevskoj porodici.

princ Miteb bin Abdul Aziz, Foto: Profimedia

Prince Abdul Aziz je možda u komi, a strahuje se da je princ Turki mrtav, navela su tri izvora. Oni su uhapšeni zajedno sa još nekoliko prinčeva, zvaničnika i biznismena, a mnogi su pušteni na slobodu mesecima kasnije, nakon što su je platili milionima. Rijad tvrdi da su oni umešani u korupciju i prisvojio je ogromne količine novca od njih.

I Al Amudi i princ Turki, čiji je pokojni otac kralj Abdulah bio vladar saudijske Arabije, bili su najpre držani u hotelu "Ric Karlton" u Rijadu. Hotel je nekoliko meseci bio pretvoren u zatvor, a neki od zatvorenika su zatim prebačeni u ozloglašeni uzatvor Al Hair.

Među uhapšenima je bio i šef Turkijevog kabineta, a on je preminuo u pritvoru i izvori tvrde da je njegovo telo pokazalo tragove teškog mučenja. Princ Kaled bin Talal je živ, ali i dalje u pritvoru, rekli su njegovi prijatelji i dodali da mu je dozvoljeno jednom nedeljno da telefonira svojoj porodici.

Princ Kaled je brat princa Alvalida bin Talala, koji je važio za najbogatijeg Arapina na svetu i koji je takođe uhapšen u novembru prošle godine. Izvori tvrde da je Alvalid tučen i vešan za noge, ali da je pušten na slobodu. Ipak, njemu, kako kažu, nije dozvoljeno da napusti zemlju.

Jedan izvor blizak saudijskoj kraljevskoj porodici, rekao je da su neki zatočenici u "Ric Karltonu" pretučeni i podvrgavani mučenju strujom, a čak i oni koji trenutno nisu u zatvoru prisiljeni su da nose nanogice, a to se odnosi i na Alvalida.

Al Amudi, za koga je proecenjeno da ima oko 10,6 milijardi dolara, obogatio se preko nekretnina i nafte, a "Forbs" je procenio da je on drugi najbogatiji stanovnik Saudijske Arabije. I on je u zatvoru od hapšenja u novembru 2017. godine.

VIDEO: Hteo je da puca iz revolvera i zamalo pao pod njegovom snagom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deni

    14. oktobar 2018 | 09:37

    Gdje kauboji umijesaju prste, tu trava pocinje da se susi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA