Britanski bloger izazvao rat na društvenim mrežama: Mnogi podržavaju ono što je uradio na grobu ukrajinskog nacionaliste u Minhenu (VIDEO)

Bandera je sarađivao sa nacistima za vreme Drugog svetskog rata

  • 1

Britanski bloger Grejem Filips objavio je video na kojem skida zastave sa groba ukrajinske nacionalističke ikone Stepana Bandera u Minhenu i na njihovo mesto postavlja natpis: "Ovde je pokopan nacista", prenosi RT.

Bandera, koji je sarađivao sa nacistima za vreme Drugog svetskog rata, umro je u Minhenu 1959. godine, a njegov grob je postao hodočašće za njegove obožavaoce.

Uhapšen Ukrajinac koji se razbacivao parama: Oduzet mu dvorac, 4 miliona evra, slike najpoznatijeg svetskog umetnika i to nije sve

Njegov nadgrobni spomenik bio je ukrašen ukrajinskim zastavama, grbovima ukrajinske radikalne grupe i svećama, a Filips je sve to odstranio i stavio natpis: "Ovde je pokopan ukrajinski nacista Stepan Bandera".

On je objasnio svoje postupke na Tviteru govoreći da je samo ispravio nadgrobni spomenik da bude u saglasnosti nemačkim zakonodastvom.

Mnogi komentatori su pohvalili Filipsov poduhvat i nazvali ga hrabrom osobom i istinskim antifašistom, dok su ga drugi žestoko kritikovali, čak su mu i pretili. Neki tvrde da je upućivanje na nemačko pravo blogera bilo irelevantno zato što se u njemu ne govori ništa o hramovima, već se samo zabranjuje upotrebu svastike i drugih nacističkih simbola. Oni su rekli da je Filips izvršio zločin skrnavljenjem groba i da treba da odgovara za to.

Bandera je bio vođa Ukrajinske pobunjeničke vojske (UPA) koja je sarađivala sa nacistima i borila se protiv poljske armije Krajova i Crvene armije u Zapadnoj Ukrajini za vreme Drugog svetskog rata. UPA je odgovorna za smrt 106.000 Poljaka, uglavnom žene i dece u Voliniji i Istočnoj Galiciji za vreme nemilosrdne kampanje etničkog čišćenja. On je napustio Ukrajinu kad njegov naum nije uspeo i preselio se u Minhen gde je ubijen 1959 godine.

Uprkos počinjenim zločinima, Bandera se smatra ikonom ne samo od ukrajinskih nacionalista već i od vlasti Ukrajine.

Bandera je čak 2010. odlikovan titulom "Heroja Ukrajine", ali je ovu odluku kasnije ukinuo sud.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko PSG ex JSO

    16. oktobar 2018 | 18:19

    Ukrajinci i hrvati se i danas ponose svojim fašistima!Izmisljene i bolesne nacije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA