KREĆU RAZGOVORI SRBIJE I MMF-a: Evo koji su NAJVEĆI PROBLEMI

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf rekao je da će u fokusu razgovora, pored seta tema iz ekonomske politike, biti i budžet za 2016. godinu

  • 0

Plenarnom sednicom u Narodnoj banci Srbije (NBS) danas počinju dvonedeljni razgovori delegacija Misije MMF-a i Vlade Srbije u okviru treće revizije aktuelnog stend baj aranžmana iz predostrožnosti, koji je Srbija s Fondom zaključila u februaru ove godine u iznosu od 1,2 milijardi evra. Sastanku će prisustvovati ministri finansija Dušan Vujović, ministar privrede Željko Sertić i predstavnici Narodne banke Srbije, nakon čega će delegacija MMF razgovarati i s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf rekao je da će u fokusu razgovora, pored seta tema iz ekonomske politike, biti i budžet za 2016. godinu.

VUČIĆ: MMF bi nam dozvolio veće povećanje penzija, ali ja to neću

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obelodanio je ove nedelje da je MMF dozvolio povećanje plata i penzija zbog dobrih rezultata u sprovođenju reformi, i to veće nego što je očekivao, ali da on neće ići sa tim maksimumom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijer je precizirao da će iskoristiti "manji okvir od dozvoljenog za povećanje plata i penzija", jer je novac potreban i za investicije i zapošljavanje mladih. Vučić je najavio da će novac u budžetu "držati na nivou na kome će imati više rezervi za investicije i za programe za zapošljavanje mladih".

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Dušan Vujović nedavno je rekao da se nada da će do kraja godine, sve što bude dogovoreno i prilikom treće revizije aranžmana, biti usvojeno na sledećem sastanku Borda direktora MMF-a, koji je planiran da se održi najverovatnije pre katoličkog Božića.

Dogovor o aktuelnom aranžmanu iz perdostrožnosti postignut je u novembru 2014. godine, a Odbor direktora MMF ga je odobrio u februaru 2015. godine. Prošle nedelje Bord izvršnih direktora MMF-a, na sednici u Vašingtonu, potvrdio je Srbiji pozitivnu ocenu druge revizije aktuelnog stend baj aranžmana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA