≫ 

Pravoslavni vernici danas slave sveca koji je LEČIO SLEPILO!

Dodirom ruku iscelio je jednoj udovici tešku glavobolju, zatim je mnogim slepcima povratio vid

  • 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave svetog mučenika Lavrentija arhiđakona i papu Siksta.

Vernici danas slave proroka koji je i ČINIO ČUDA: Evo zašto bi trebalo da ga poštujete!

Kada je poginuo papa Stefan, na njegovo mesto je postavljen Sikst sveti. Novi papa je bio rodom Atinjanin, prvo filozof, a kasnije hrišćanin. U to vreme rimski episkopi su ginuli jedan za drugim, tako da je postati episkop značilo i biti osuđen na smrt. Car Dekije je bio rešen da uništi hrišćanstvo i papa Sikst je ubrzo izveden na sud sa svoja dva đakona Felikisimom i Agapitom.

OD SVETOG ILIJE SUNCE SVE MILIJE: Da li DANAŠNJI DAN određuje kakvo će VREME BITI ostatak godine?

Kada su ih poveli u tamnicu Lavrentije je rekao papi: "Kuda ideš, oče, bez sina? kuda, arhijereju, bez arhiđakona tvoga?" Papa ga je utešio prorekavši mu da će i on podneti za Hrista još veće muke i da će uskoro poći za njim.

NARODNA VEROVANJA NA SVETOG ILIJU GROMOVNIKA: Vernicima je strogo zabranjena jedna stvar!

Zaista, čim su posekli papu Siksta i dva njegova đakona, Lavrentije je uhvaćen. Prethodno je priveo u red sve svoje i crkvene stvari. Kao rizničar i crkveni blagajnik preneo je sve crkvene dragocenosti u dom neke udovice Kiriakije. Tom prilikom iscelio je Kiriakiju od teške glavobolje dodirom ruku, a slepcu Kriskentionu povratio je vid.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bačen je u tamnicu i iscelio je od slepila nekog dugogodišnjeg čuvara Lukilija, a zatim ga je krstio. Videvši to, krstio se i tamničar Ipolit koji je kasnije i postradao za Hrista.

Pošto Lavrentije nije hteo da se odrekne Hrista, štaviše savetovao je cara Dekija da se odrekne lažnih bogova, osuđen je na udaranje kamenjem po licu i lancem sa oštrim zupcima po telu.

DANAS JE ILINDAN, JEDAN OD NAJVEĆIH HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA: Evo šta NIKAKO ne bi trebalo da radite na ovaj dan!

Neki vojnik Roman, prisutan mučenju, poverovao je u Hrista i odmah je posečen.

Na kraju, stavili su Lavrentija nagog na gvozdenu kapiju i založili su vatru ispod njega. Pekao se na vatri sveti Lavrentije i molio i zahvaljivao Bogu, ujedno se i rugao caru zbog neznaboštva.

Vernici danas slave DVA SRPSKA SVECA koji su svima DOBRO POZNATI!

Kada je predao svoju čistu i junačku dušu Bogu, njegovo telo uzeo je Ipolit i odneo ga prvo u dom Kiriakije, a posle i u jednu pećinu gde ga je česno sahranio. Postradao je sveti Lavrentije, sa ostalima, 258. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA