≫ 

Turski sudija iz Haškog tribunala u Ankari osuđen na 7,5 godina zatvora

Sudija je uhapšen u septembru 2016. godina, a tim povodom je na turske vlasti više puta apelovano iz Haga da bude pušten na slobodu

  • 7

Sudija iz Turske u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih nacija, Ajdin Sefa Akaj, osuđen je na sedam i po godina zatvora u sudu u Ankari kao pripadnik terorističke organizacije FETO Erdoganovog nepritalja Fetulaha Gulena, saopšteno je iz Haga.

Turska: Ruski ambasador ubijen po nalogu Gulenovih ljudi

Prema saznanjima Mehanizma u Hagu, sudija Akaj je privremeno pušten iz pritvora na slobodu do početka žalbenog postupka, ali mu je pasoš oduzet i zabranjeno mu je da napusti zemlju.

Na ovu prvostepenu presudu mogu se uložiti žalbe i zahtevi za reviziju na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Sudija je uhapšen u septembru 2016. godina, a tim povodom je na turske vlasti više puta apelovano iz Haga da bude pušten na slobodu, jer ima imunitet UN.

Predsednik Mehanizma, sudija Teodor Meron, formalno je o ovom pitanju obavestio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u martu 2017, napominje se u saopštenju.

Povodom izrečene presude, Meron je napomenuo da "duboko žali zbog ovog postupka tuskih vlasti, koji je dodatna povreda zaštićenog statusa sudije Akaja u skladu s međunarodnim pravnim okvirima".

Foto: Wikimedia/ICTY staff Foto: Wikimedia/ICTY staff

Pozdravio je puštanje sudije na privremenu slobodu, ali je naveo da je i dalje duboko zabrinut što Vlada Turske vodi ovaj postupak pred nacionalnim sudom, ne obazirući se na primenjive međunarodne pravne okvire.

Meron je pozvao Vladu Turske da preduzme hitne korake kako bi poštovala zaštićeni status sudije Akaja i da razreši ovu situaciju u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u saopštenju.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove ima mandat da završi procese započete pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (osnovan 1993. godine) i Sudom za Ruandu (osnovan 1994. godine). Sud trenutno ima 25 sudija, a jedan od njih je i Ajdin Sefa Akaj, koji je od 2009. do 2012. bio sudija za zločine počinjene u Ruandi.

Pred MKSJ u toku su procesi protiv sedam optuženih – Ratku Mladiću je suđenje u toku, a još šestorica optuženih se nalaze pred Žalbenim većem. Ponovljeni proces protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića vodiće se pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

(Telegraf.rs / Agencije)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA