UBIJAJU, KRADU, SILUJU: Neće vam biti dobro posle ovih podataka o našoj omladini!

Broj krivičnih prijava protiv maloletnih delikvenata u našoj zemlji je od 2004. godine do 2013. godine porastao gotovo za trećinu. U Beogradu je prijavljeno 174 osoba mlađih od 18 godina, koje su izvršile neko krivično delo, među kojima su i teška ubistva, razbojništvo i krađa

  • 18

Krivična dela među maloletnicima, prema nekom pravilu ne bi trebalo da se dešavaju u velikom procentu. Pre svega, ne bi trebalo da postoje, jer se radi o deci, ali na žalost, kao i svuda u svetu, ovakvih slušajeva ima i kod nas.

Broj krivičnih prijava protiv maloletnih delikvenata u našoj zemlji je od 2004. godine do 2013. godine porastao gotovo za trećinu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku, u Beogradu je 2013. godine prijavljeno 174 osoba mlađih od 18 godina, koje su izvršile neko krivično delo. Ove prijave najčešće su podnošene od strane službenog lica, odnosno policije.

Zanimljivo je da je od tog broja krivično delo izvršilo samo 8 devojčica, dok je dečaka bilo mnogo više, čak 166.

Krivičnih prijava protiv maloletnika stasrosti svega 14 godina u prestonici bilo je 29. Generacija starija godinu dana prošla je gore, pa je tako prijava protiv maloletnih lica od 15 godina bilo 46, dok su šesnaestogodišnjaci parirali ovom broju.

Foto: sxc.hu/mmagallan Foto: sxc.hu/mmagallan

Osobe sa 17 godina, dobile su najveći broj, odnosno 53 krivične prijave.

Što se tiče profila obrazovanja maloletnika protiv kojih je podneta krivična prijava, jako je interesantno da u Beogradu nije zabaležen slučaj maloletnog prestupnika bez škole.

Od 174 osobe, čak 131 je uključena u redovan proces obrazovanja, a 151 osoba je završila osnovnu školu.

Od ukupnog broja, više od polovine delikvenata živi u zajednici sa roditeljima, a po četvoro žive sa hraniteljskim podordicama i u ustanovi socijalne zaštite.

Foto-ilustracija: sxc.hu/kevyman Foto-ilustracija: sxc.hu/kevyman

Čak 40 maloletnih lica u Beogradu završilo je u zatvoru, kao popravno-vaspitnoj meri, dok je svega jedna osoba boravila u pritvoru preko 4 do 6 meseci.

Maloletnici u prestonici se terete za različite zločine, od onih najtežih, poput ubistava, pa do onih lakših. Izrečene krivične sankcije su različite, ali ostvarive, pa je tako za krivična dela protiv života i tela (ubistvo, teško ubistvo, teška telesna povreda, laka telesna povreda, učestvovanje u tuči i ugrožavanje opasnim oružjem) osuđeno je 25 osoba.

Od tog broja, po dvoje je osuđeno zbog ubistva i teškog ubistva, što je 4 maloletnika, odnosno više od petine.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Za teške telesne povrede odgovorno je devetoro maloletnih delikvenata, a isti broj važi za lake telesne povrede.

Ubedljivo je najveći broj izrečenih sankcija za krivično delo protiv razbojništva - 52 maloletnika na teritoriji Beograda počinilo je ovo delo u 2013. godini.

Istraživanja su pokazala da je stopa povrata osoba koje su prvi put učinile krivično delo kao maloletne od 80 do 85 odsto, što je znatno više od stope povrata punoletnih učinilaca krivičnih dela koja iznosi 65 odsto.

Te dve brojke, koje se tiču maloletnih i punoletnih povratnika izvršilaca krivičnih dela, slične su i u drugim evropskim zemljama, tako da Srbija u tom pogledu ne odskače.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • omb

    12. februar 2015 | 20:21

    posledica ruinirane države i institucija, i moralnog sunovrata. Oni su kolateralna šteta bolesnog društva u celini.

  • Profesor.Biologije

    12. februar 2015 | 19:00

    Ja učim decu da budu humana i dobra, ulica i političari ih uče drugačije

  • bOoMERaNG

    12. februar 2015 | 20:07

    Zar ste ocekivali nesto bolje ?!?!? To je pravo lice Srbije !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA