OVO NIKAKO NE RADITE: Ne dižite tri prsta u Hrvatskoj, nećete dobro proći!

Različite zemlje imaju različite običaje, a gest koji je bezazlen u jednoj zemlji, u drugoj je izrazito uvredljiv. Business Insider napravio je svojevrsni vodič kroz različite kulture i objasnio na šta treba pripaziti i šta treba izbegavati u pojedinim zemljama

  • 17

Američki portal Biznis Insajder napravio je vodič kroz različite kulture i skrenuo pažnju na šta treba pripaziti i šta treba izbegavati u pojedinim zemljama, a na spisku se našla i Hrvatska u kojoj se nikako ne preporučuje dizanje tri prsta da ih lokano stanovništvo ne bi slučajno pomešalo sa Srbima.

KAKO DA SRBIJA POSTANE JAPAN: Sve ovo možemo i mi, samo nikad nismo probali! (FOTO)

Različite zemlje imaju različite običaje, a gest koji je bezazlen u jednoj zemlji, u drugoj je izrazito uvredljiv. Business Insider napravio je svojevrsni vodič kroz različite kulture i objasnio na šta treba pripaziti i šta treba izbegavati u pojedinim zemljama.

Na popisu se našla i Hrvatska za koju upozoravaju strance da ne dižu tri prsta kako ih lokalno stanovništvo ne bi pomešalo sa srpskim nacionalistima.

Printskrin: Business Insider Printskrin: Business Insider

- Nemojte dignuti istovremeno ispruženi palac, kažiprst i srednji prst. Misliće da ste srpski nacionalista - napisao je Biznis Insajder.

Turistima u Francuskoj magazin savetuje da ne očekuju raznoliku vegetarijansku hranu, da ne razgovaraju o novcu jer je to tabu i da ne očekuju od Francuza da progovore bilo kojim jezikom osim francuskog, jer se obrazovni sistem te zemlje ne fokusira na učenje stranih jezika.

U Japanu nemojte davati napojnice jer to nije deo njihove kulture, nemojte grliti ljude koje ste tek upoznali i nipošto nemojte da stanete na pogrešnu stranu pokretnih stepenica.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Novom Zelandu stanovnike nipošto ne nazivajte Australijancima i nemojte se rugati ragbiju, "Gospodaru prstenova" ili engleskoj kraljici. I naviknite se na to da ljudi ne nose cipele, to je sasvim normalno kod njih.

U Nemačkoj nemojte da buljite, budete preterano prijateljski raspoloženi ili poželeti nekom srećan rođendan pre nego što mu je stvarno rođendan, jer Nemci smatraju da će u tom slučaju ta osoba umrijeti pre rođendana.

(Telegraf.rs / Izvor: Businessinsider)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA