Ovim rečima je Tito zaprosio Jovanku: Ovako je neuka devojka postala prva dama Jugoslavije

U biografijama Jovanke i Tita, "S Titom" Blaže Mandića i "Jovanka Broz Titova suvladarka" Aleksandra Matunovića, u detalje je opisan njihov odnos, prosidba i početak braka

  • 2

Jovanka Budisavljević i Josip Broz Tito 15. aprila bi proslavili 65. godišnjicu braka. Tim povodom, rešili smo da se prisetimo braka najpoznatijeg para u istoriji Jugoslavije.

Titov najveći strah: Zbog ove žene se zaključavao noću u WC-u i ostajao tamo do jutra!

U biografijama Jovanke i Tita, "S Titom" Blaže Mandića i "Jovanka Broz Titova suvladarka" Aleksandra Matunovića, u detalje je opisan njihov odnos, prosidba i početak braka, piše "Index".

Matunović je bio Titov lični doktor, a Mandić blizak Titov savetnik kojem se često i sama Jovanka poveravala.Tako je u njegovoj knjizi otkriveno i kako je Tito zaprosio Jovanku, kako su se upoznali i kako je Titova supruga od neuke Ličanke postala obrazovana i otmena Prva dama.

Jovanka je Tita upoznala u Daruvaru nakon što je zamenila Davorjanku Paunović Zdenku na mestu sekretarice u njegovoj kancelariji, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno venčao u aprilu 1952. godine.

Jovanka je imala 28, a Tito 60 godina.

Dok je Jovanki prvo smetala njihova velika razlika u godinama, Titu je brinuo njen nedostatak obrazovanja, ali su brzo nadoknadili. Naime, odmah nakon venčanja, Tito je osigurao Jovanki časove o protokolnim susretima, primerenom odevanju i sate stranih jezika. Jovanka se od neuke žene uskoro pretvorila u otmenu i obrazovanu damu.

Titov lični doktor Aleksandar Matunović u svojoj je knjizi "Jovanka Broz Titova suvladarka" opisao Jovanku kao ambicioznu ženu koja je htela da nasledi Tita. Njemu je opisala i svoje osećaje nakon što ju je Tito zaprosio.

Foto: Tanjug/Arhiva, Muzej istorije Jugoslavije Foto: Tanjug/Arhiva, Muzej istorije Jugoslavije

- Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa ja sam bila devojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima. Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam - neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača - rekla mu je Jovanka.

- Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću - ovo su reči kojima je Tito zaprosio Ličanku Jovanku Budisavljević. Do tog trenutka par je bio u vezi pet godina, ali je Jovanka priznala je da je svejedno ostala zatečena.

Iako joj je 32 godine razlika u godinama isprva predstavljala veliku prepreku, priznaje da se kasnije s tim pomirila.

- Razlika u godinama je bila velika, ali ja je nisam osetila. Tito je bio pun energije, vitalan - rekla je.

Arhiv Muzeja istorije Jugoslavije Arhiv Muzeja istorije Jugoslavije

Ipak, Matunović je tvrdio da je Titova najveća ljubav od svih njegovih žena ipak bila Davorjanka Paunović Zdenka te da bi se sigurno venčali da ona nije obolela od tuberkuloze. Jednom prilikom Tito je Matunoviću detaljno opisao zbog čega ne može da odoli ženama.

- Mlado telo je čvrsto, jedro, puno topline i životne energije. Oči mladih osoba su pune radoznalosti, žara i požude. Koža mladih žena je baršunasta, meka i vlažna. Znoj devojaka i mladih žena ima opojni miris i sladunjav ukus. On je najjači prirodni afrodizijak koji deluje preko čula mirisa i ukusa, a pojačano se luči u trenucima emotivnog uzbuđenja - rekao je Tito.

Jovanka Broz preminula je u Beogradu 2013. godine u 89. godini života. Uprkos brojnim pričama nikad nije jasno dokazano u kojoj se meri Jovanka mešala u državnu politiku. Nikad nije iznela svoje viđenje priče o događanjima u bivšoj Jugoslaviji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • VladimirR

    20. april 2017 | 19:18

    "Mlado telo je čvrsto, jedro, puno topline i životne energije. Oči mladih osoba su pune radoznalosti, žara i požude. Koža mladih žena je baršunasta, meka i vlažna. Znoj devojaka i mladih žena ima opojni miris i sladunjav ukus. On je najjači prirodni afrodizijak koji deluje preko čula mirisa i ukusa, a pojačano se luči u trenucima emotivnog uzbuđenja – rekao je Tito." Svaki sladokusac tog usmerenja bi tako objasnio.

  • Milence

    21. april 2017 | 00:00

    Morala da mu legne po partijskom zadatku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA