"Đavolji oganj" pustoši Kaliforniju: Vatreni tornado naterao više od 50.000 ljudi na evakuaciju (VIDEO)

Požari koji traju skoro dve nedelje, spržili su više od 506 kvadratnih kilometara zemljišta

  • 3

Zbog požara u Kaliforniji koji se ne smiruju skoro dve nedelje, do sada je evakuisano više od 50.000 ljudi, a video snimci vatrene stihije ulivaju strah u kosti.

Kako navode američki mediji, nekoliko hiljada vatrogasaca pokušavaju da obuzdaju ogroman plamen, koji i uprkos njihovim naporima nastavlja da besni, preteći da uništi sve pred sobom.

>>> Kalifornija opustošena u stravičnim požarima: Vatrenu stihiju širi jak vetar, a najavljene nove ekstremno visoke temperature (VIDEO)

Na društvenim mrežama danima se već šire fotografije i video snimci, na kojima se mogu videti i vatreni vrtlozi koje formira jak vetar, a koje građani nazivaju i "đavolji tornado".

Do sada je u plamenu nastradalo osam osoba, od kojih su dvoje bili lokalni vatrogasci koji su pomagali da se vatrena stihija stavi pod kontrolu.

Kako je preneo britanski Gardijan, naučnici su izbijanje požara direktno povezali sa klimatskim promenama.

Kalifornijske vlasti naredile su nove evakuacije stanovništva iz severnog dela zemlje, zbog vatrene stihije koja nastavlja da napreduje.

Naređenje je izdato u četvrtak uveče za regiju duž granice nacionalnog parka Mendokino i duž delova granice između oblasti Lejk i Koluza, prenosi AP.

Požari koji traju skoro dve nedelje, spržili su više od 506 kvadratnih kilometara zemljišta.

Požari koji traju skoro dve nedelje, spržili su više od 506 kvadratnih kilometara zemljišta - Foto: Tanjug/AP

Oko 39 odsto vatre je stavljeno pod kontrolu, ali američka šumarska služba je saopštila da požari nastavljaju brzo da se šire zahvaljujući toplom, suvom i vetrovitom vremenu, kao i sasušenoj vegetaciji.

Kalifornijski strmi teren dodatno otežava kontrolisanje vatre.

VIDEO: Ostao u dvorištu dok je oko njega divljao požar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA