Top 11 saveta kako da preživite pakleno leto bez klime u kući

Paklene vrućine mogu da nas ometaju u svakodnevnom životu, ali postoji način da ih pobedite čak i ako nemate klimu

  • 0

Danas nam je "letnji život" nezamisliv bez klime, česti vreli talasi nas primoravaju da spas umesto u hladu potražimo u klimatizovanim prostorijama. Ipak, mnogi domovi nemaju klimatizaciju, a preživljavanje na ekstremnim temperaturama postaje izazov za sve.

Da vam neko kaže da leti spavate u čarapama mislili biste da je lud, ali posle ovoga ih nikad više nećete izuvati na paklenim vrućinama

Sledeći koraci mogu vam pomoći da se rashladite tokom vrelog talasa čak i ako nemate klimu u kući:

1. Koristite ventilatore

Da se rashladite možete koristiti bilo koji ventilator, veličina i marka su nebitni, sve dok rade kako treba. Ako ste u mogućnosti, nabavite ih nekoliko. Tokom večeri rashladite kuću, napravite promaju i držite zamračenu kuću tokom narednog dana. Upalite ventilatore koji će dodatno podstaći ulazak svežeg vazduha u kuću.

Da se rashladite možete koristiti bilo koji ventilator Foto: Pixabay.com

2. Zamračite kuću

Tokom večeri, kada je napolju malo svežije, napravite promaju i rashladite kuću. Ujutro, čim sunce počne da izlazi, zatvorite sve prozore i zamračite sve prostorije da vreli sunčevi zraci ne bi mogli da vam ulaze u kuću. Tako ćete duže zadržati hlad u kući.

Tokom večeri, kada je napolju malo svežije, napravite promaju i rashladite kuću Foto: Pixabay.com

3. Iskoristite prednosti vode

Napunite lavor hladnijom vodom i umačite stopala u nju. Uz to, možete da koristite i mokre peškire ili marame, stavljajte ih na ramena ili na glavu, jer imaju jako dejstvo hlađenja. Nekoliko puta na dan se istuširajte hladnijom vodom.

Napunite lavor hladnijom vodom i umačite stopala u nju Foto: Pixabay.com

4. Boravite više u prizemlju

Ako živite u kući na sprat, tokom dana više boravite u prizemlju. Topli vazduh se diže, pa su spratovi uvek topliji nego prizemlja. Idealno bi bilo da boravite u uređenom podrumu, tamo je najhladnije.

Ako živite u kući na sprat, tokom dana više boravite u prizemlju Foto: Pixabay.com

5. Eliminišite dodatne izvore toplote

Veštačko osvetljenje može da stvori dodatnu toplotu, pa ga palite samo po potrebi. Isto je i sa računarima i ostalim elekstronskim uređajima. Takođe, jedite svežu, laganu hranu koja ne zahteva kuvanje ili pečenje.

Veštačko osvetljenje može da stvori dodatnu toplotu, pa ga palite samo po potrebi Foto: Pixabay.com

6. Pijte dovoljno vode

Važno je da održavate pravilnu hirataciju tela jer tečnost pojačano nestaje iz tela tokom velikih vrućina. Ukoliko se jako znojite, jedite hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primer, pijte limunadu sa malo soli.

Važno je da održavate pravilnu hirataciju tela jer tečnost pojačano nestaje iz tela tokom velikih vrućina Foto; Pixabay.com

7. Izbegavajte alkohol i kofein

Kada je jako vruće suzdržite se od konzumiranja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo u telu deluju kao dijuretik, podstiču izbacivanje tečnosti iz tela i vode ka dehidraciji.

Kada je jako vruće suzdržite se od konzumiranja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein Foto: Pixabay.com

8. Stavite led ispred ventilatora

Ispred ventilatora stavite široku, plitku posudu i napunite je kockicama leda, rashladiće vam vazduh u kući.

Ispred ventilatora stavite široku, plitku posudu i napunite je kockicama leda Foto-montaža: Profimedia/Sciencephoto RM, pixabay.com

9. Idite u klimatizovane prostore

Ukoliko vam je tokom najtoplijeg dela dana u kući nepodnošljivo vruće, posetite neki javni prostor koji ima sistem rashlađivanja, na primer, šoping centar, muzej, knjižaru, galeriju...

Posetite neki javni prostor koji ima sistem rashlađivanja Foto: Pixabay.com

10. Pazite šta jedete

Izbegavajte obilne obroke bogate ugljenim hidratima jer mogu povećati metaboličku toplotu (nusproizvod metabolizma organizma), a time i toplotu tela. Jedite više voća i povrća, a izbegavajte crveno meso.

Izbegavajte obilne obroke bogate ugljenim hidratima Foto: Pixabay.com

11. Pazite na simptome toplonog udara i sunčanice 

Tokom leta morate biti u stanju da na vreme prepoznate simptome bolesti povezanih sa vrućinama, kao što je toplotni udar ili sunčanica. Kad prepoznate ove simptome, morate odreagovati na vreme.

Tokom leta morate biti u stanju da na vreme prepoznate simptome bolesti povezanih sa vrućinama Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / D.V / Izvor: medicinenet.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA