Previše vode može da bude loše po zdravlje: Vodite računa da ne preterate sa hidratacijom

Kada je napolju visoka temperatura treba unositi dovoljno tečnosti

  • 3

Imajte na umu da i sve što je dobro u velikim količinama može da bude štetno po zdravlje pa samim tim i previše tečnosti može da šteti našem organizmu.

Šta se dešava sa telom kad potpuno prestanete da pijete vodu?

Ukoliko pijete mnogo tečnosti, može doći do hiponatremije koju izaziva prekomerni unos vode, sportskih napitaka, a rezultira smanjenjem količine soli u krvi. Bilo kakav nagli pad soli u organizmu može da dovede do oticanja ćelija u našem telu. Oticanje mozga rezultira glavoboljom i povraćanjem, dok oticanje ćelija mišića dovodi do pojave neprijatnih grčeva.

Vodite računa o tome koliko tečnosti unosite. Foto: Pixabay.com

Ono što je opasno jeste da ovi simptomi imitiraju simptome dehidratacije i često ih lekari tretiraju dodavanjem tečnosti u organizam. Ako pijete vodu kada osetite žeđ ne znači da ste zakasnili, jer tako vaše telo šalje signal da mu treba tečnosti da bi funkcionisalo normalno. Žeđ je signal koji štiti telo od nedostatka vode i koliko ćete tečnosti uneti zavisi od aktivnosti kojima se bavite, temperature i vašeg zdravlja.

Pijte vodu kada ste žedni i pazite na sastav sportskih pića koja konzumirate jer vaše telo može da bude izloženo velikom riziku.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    10. avgust 2018 | 13:51

    Neznam koliko ima istine u ovom komentaru . Kao prvo , bez odredjene kolicine tecnosti u organizmu , kao sto svi znamo dolazi do «dehidratacije» , pa i do smrti , ali neka mi neko objasni , kako pojedina Africka plemena koja skoro da ne piju vodu , jer je nema , zive normalno , ako tako mozemo reci ? Njihova hrana takodje sadrzi malo vode , ili ni malo , a oni se ne znoje i mogu trcati na velikim daljinama , tako reci , bez umora. Naglasavam da nisam strucnjak u tom domenu , vec samo postavljam pitanje .

  • Milutin

    10. avgust 2018 | 12:45

    Ovo nije istina

  • Ljubica

    10. avgust 2018 | 16:47

    Kardiolog mi je preporucio sto vise vode imam nizak pritisak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA