Otkriven okean na planeti pored Saturna (VIDEO)

Letelica američke svemirske agencije je snimila led i vodenu paru iz pukotina Saturnovog meseca, odnosno njegovog južnog pola. Novo otkriće potvrdilo je tadašnju sumnju istraživača da ovo nebesko telo sadrži podzemne vode

  • 3

Na malom Saturnovom mesecu, Enceladusu, otkriven je podzemni okean, koji je približne veličine poput jezera Superior, najvećeg od pet Velikih jezera u Severnoj Americi.

 

Ovaj okean je dubok oko 10 kilometara, a nalazi se ispod ledene kore debljine 30 do 40 kilometara. Prema izjavama istraživača, okean se dodiruje sa stenovitim dnom. Ova činjenica donosi pretpostavku da su u takvim okolnostima moguće složene hemijske reakcije, koje su vrlo pogodne za osnovne oblike života.

 

Istraživanje je predvodio Lućano Les, sa univerziteta Sapijenca u Rimu, a zasnovana su na podacima letelice koju je NASA lansirala s ciljem da pluta među Saturnovim satelitima.

 

 

Les je sa svojim timom istraživača otkrio da se okean prostire na južnoj hemisferi meseca i ne isključuje mogućnost da se prostire po celom Mesecu.

 

Letelica američke svemirske agencije je 2005. godine snimila led i vodenu paru iz pukotina Saturnovog meseca, odnosno njegovog južnog pola. Novo otkriće potvrdilo je njihovu tadašnju sumnju.

 

 

Mlazovi koji su uočeni sadrže slanu vodu i organske molekule, koji su osnovni sastojci za život.

 

Enceladus se ispostavio kao vrlo prijatno iznenađenje za istraživače, budući da su ga oduvek smatrali vrlo nezanimljivim nebeskim telom.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • PeXoN

    5. april 2014 | 10:56

    Na planeti pored Saturna? Jel imate vi nekog urednika koji proverava bar naslove, ili piše ko šta hoće?

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    4. april 2014 | 19:29

    DOGONI znaju sve ovo pre naučnika, teleskopa, satelita, a znaju još mnogo toga što će Nauka tek otkrivati

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    4. april 2014 | 17:02

    Naučnik je samo potvrdio ono što afričko pleme DOGONI ima u svojim predanjima hiljadama godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA