TAJNA MISIJA: Ova letelica je u svemiru već 500 dana. Niko ne zna zašto (FOTO)

Kako ne postoji odgovor na pitanje koja je misija letelice, počela su nagađanja, a jedna od teorija je da je letelica zapravo bombarder koji može da se aktivira sa astronomske visine

  • 4

Tajna svemirska letelica X-37B, američkog Ratnog vazduhoplovstva, nalazi se u orbiti skoro 500 dana, što je dosadašnji svemirski rekord. Pentagon, međutim, i dalje ne komentariše koja je misija ove letelica, zašto orbitira godinu i po dana i kada je planirano da se vrati.

Od decembra 2012. godine, X-37B obišla je Zemlju na hiljade puta, a najčešće kretanje zapaženo je u predelu Irana i Severne Koreje.

Letelica po svom izgledu podseća na spejs šatl, ali u umanjenoj verziji, jer je četiri puta manja. Ono što je razlikuje je što nema prozore na kokpitu, usled nedostatka posade.

X-37B bio je projekat NASA-e koji je podrazumevao izgradnju bespilotne svemirske letelice, međutim, projekat je pruzelo američko Ratno vazduhoplovstvo, pa je Boing ubrzo napravio dve ovakve letelice.

Boing je tokom testiranja predložio da se proizvede unapređena verzija koja će moći da lansira do šest astronauta u orbitu.

Kako ne postoji odgovor na pitanje koja je misija letelice, počela su nagađanja. Jedna od najpopularnijih glasina je da letelica ima zadatak da se prikrade satelitima i izvrši prisluškivanje, iako skeptici tvrde da Amerika već ima letelice s tim zadatkom, koje su daleko manje upečatljive.

Prema procenama stručnjaka, najmanje verovatna je teorija da je letelica zapravo bombarder koji može da se aktivira sa astronomske visine.

Pretpostavlja se da je ipak prva teorija delimično tačna i da letelica predstavlja testiranje tehnologije koja bi mogla da se iskoristi u budućnosti kao satelit za špijuniranje.

(Telegraf.rs / Izvor: news.yahoo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA