OVDE ŽIVE DUHOVI: Kina ima 200 "fantomskih" gradova (FOTO) (VIDEO)

- Tokom krize 2008, kada je drastično opao izvoz, kineska vlada je imala jedan jedini prioritet - uposliti radnike koji su otpušteni iz fabrika. Najbolji način za to je bilo investiranje u izgradnju stambenih zgrada u kojima niko nikada neće živeti - objašnjavaju analitičari. U Kini ima čak 60 miliona stanova bez stanara

  • 6

Procenjuje se da u Kini ima preko 60 miliona stanova bez stanara u oko 200 "fantomskih" gradova u 12 različitih provincija. Kako prenosi kanadski list Pres, zvaničnih podataka o broju nenaseljenih stanova u kineskim "fantomskim" gradovima ili u potpuno praznim kvartovima udaljenim od centra grada - nema.

- Tokom krize 2008, kada je drastično opao izvoz, težište pažnje centralne kineske vlade je preusmereno na razvoj unutrašnjosti zemlje - objašnjavaju analitičari konsultantske kuće Stratfor global intelidžens.

- Kineska vlada je tada imala jedan jedini prioritet - uposliti radnike koji su otpušteni iz fabrika. Najbolji način za to je bilo investiranje u izgradnju stambenih zgrada u kojima niko nikada neće živeti - tvrde Stratforovi analitičari.

Tokom nekoliko kriznih godina, u Kini je izgrađeno na milione novih stanova u regijama u kojima se ne pamti takav intenzitet urbanizacije.

U velikom broju slučajeva, ti novi gradovi zajedno sa pratećom infrastrukturom izgrađeni su zahvaljući bankarskom sistemu iz senke, u kome kreditne manipulacije nisu nikakva retkost.

Još jedna učestala tendencija prisutna je u poslednje vreme u Kini, a to je, kako piše kanadski list, izgradnja replika poznatih svetskih gradova. Međutim, i oni su postali "gradovi duhova".

Kineska vlada podržava izgradnji sve većeg broja gradova koji su urbanističke i arhitektonske replike globalno poznatih evropskih metropola, kao što su Pariz i London.

Iako su atraktivni, zbog visokih cena nekretnina i oni su postali "gradovi duhova".

"Mali Pariz", sagrađen u Tijandučengu u provinciji Šangaj, samo je jedan u nizu kineskih "gradova duhova", koji otkrivaju ozbiljan problem "balona" nekretnina, budući da im je cena za kratko vreme dosegla vrtoglave visine, a sada naglo pada sve niže.

Populacija Tijandučenga broji dve hiljade ljudi, mada bi grad mogao da primi i 100.000 stanovnika. Uzrok nenaseljenosti leži u tome što samo retki mogu da priušte stanovanje u ovom gradu-replici. Većinu francuskih apartmana sada naseljavaju radnici koji rade na izgradnji naselja.

Pomama za gradnjom gradova-replika leži u pospešivanje bruto društvenog proizvoda i promociji pozitivnih aspekata života, a zvanični Peking ove gradove koristi u marketinške svrhe, navodi kanadski Pres.

Sličnan projekat, vredan 940 miliona dolara, koji je finansirao jedan od lokalnih tajkuna, pojavio se i u kineskoj provinciji Guangdong. Tamo je sagrađena idealna replika Halštata, koji godišnje poseti preko 80.000 turista. Meta arhitekata su bogati Kinezi sa rafiniranim, evropskim ukusom.

Nedaleko od Pariza i Halštata nalazi se i "polovni" London. Ovaj grad otvoren je 2006, a replika je toliko verna da su neki vlasnici engleskih pabova tužili kineske graditelje za krađu intelektualne svojine.

Centar grada podseća na istorijski tematski park, sa kućama u stilu engleske dinastije Tudor, ulicama sa tipičnim engleskim nazivima, i crvenim telefonskim govornicama, karakterističnim za urbani pejsaž Londona.

Iako je nekada potražnja za nekretninama u ovom gradu bila veća nego u pseudo-Parizu, kineski London je danas takođe "grad duhova".

Kineski analitičari, međutim, ističu da treba imati na umu da u Kini trenutno tek 50 odsto populacije živi u gradovima, i da će ubrzani proces urbanizacije popuniti i ove za sada nenaseljene gradove "fantome".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boki

    21. april 2014 | 12:14

    Prosto neverovatno da tako gusto naseljena zemlja ima ovako mnogo nenaseljenih gradova.

  • Milos

    21. april 2014 | 17:36

    Pa pogledajte Belvil grad duhova,i zgrade koje nicu u centru sve je prazno niko ne kupuje

  • Marko

    21. april 2014 | 13:35

    Auuu brate što vranje niste izgradili? Hahaha šalim se, ali toliko zemlje prekrivena betonom to je toliko hrane!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA