Najbogatiji čovek u istoriji sveta je bio car zemlje za koju niste ni znali da je postojala (VIDEO)

Mansa Musa, vladar Malijskog carstva, bio je toliko bogat da su Arapi u Kairu, Meki i Medini bili šokirani i oduševljeni kada je došao na hodočašće. Zlato je delio šakom i kapom, i to u tolikoj meri da je oborio vrednost ovog metala da se tržište ni posle 12 godina nije bilo potpuno oporavilo

  • 6

Uobičajena predrasuda sa Afrikom ide otprilike ovako: pre dolaska Evropljana, posebno u 19. veku, crnci su živeli u primitivnim zajednicama i plemenima, nisu poznavali koncept države i društva, nisu znali da im je zemlja prirodno bogata dok nisu došli belci da im to kažu, bili su nepismeni, neobrazovani, siromašni, i na svaki način inferiorni u odnosu na nove gospodare koji dolaze sa Starog kontinenta.

 

Interesantno, ništa od ovoga nije istina, a zvezda naše današnje priče verovatno je najbolji dokaz u prilog toga. On, i zemlja kojom je vladao.

 

Musa, poznat i kao Kankan Musa, bio je "mansa", odnosno car, imperator, "kralj kraljeva" zapadnoafričkog Malijskog carstva od 1307. godine pa sve do svoje smrti koja se odigrala između 1332. i 1337. Savremenik našeg cara Stefana Uroša III Dušana Silnog, Musa je vladao ogromnom zemljom koja je zamenila Gansko carstvo.

 

 

Vekovima pre njega, kraljevstva i carstva sa ovog područja su proizvodila ogromne količine zlata, a lokacije rudnika su čuvali kao zmija noge; arapski i berberski trgovci, koji su i proširili islam na ovom podneblju, nikako nisu mogli da dokuče odakle Gancima toliko plemenitog metala koje je pokrenulo na stotine hiljada Afrikanaca i donelo ogromno bogatstvo ovom narodu (kasnije se pokazalo da su glavni izvor bili rudnici Bambuka). Zanimljivo je kako je to kod njih tada funkcionisalo: vladari su zadržavali čisto jezgro metala dok su neobrađeno zlato prodavali obični ljudi.

 

Međutim, krajem 12. veka sa pojavom novootvorenih rudnika u Bureu dolazi do stvaranja novih trans-saharskih ruta koje zaobilaze Gance; zatim narod Soninke osvaja Ganu kao i Malinke, koji se potom oslobađa pod vođstvom Sundijata Keite i osniva muslimansko carstvo Malija. Uprkos islamskom karakteru države, oni nisu želeli da se proizvođači zlata konvertuju u islam jer je vađenje ove rude i njegova produkcija zavisila od verovanja i magijskih praksi prema kojima bi islam bio protivan. (I pored toga što su zlato i so bili osnovni trgovinski resursi, valuta je bila zasnovana na posebnim školjkama sa istočne obale Afrike; i to ne samo ovde, već i vekovima kasnije u Kongu).

 

 

Dosta ovog zlata je završilo u evropskim dukatima; afričko zlato je bilo toliko svetski poznato da jedna španska mapa iz 1375. godine prikazuje cara Malija kako drži zlatni grumen.

 

Tako se vraćamo i do srži spektakularne priče koju želimo da vam ispričamo, zbog koje će se postideti svi današnji bogataši.

 

Mansa Musa je u 17. godini svoje vladavine krenuo na hodočašće u Meku, koje je ostalo zabeleženo od strane mnogih arapskih letopisaca, i o kome se i vekovima kasnije pričalo. Bilo je to putovanje koje je probudilo svet i otkrilo mu impresivno bogatstvo Malija. Kairo i Meka primili su carsku procesiju koja je bila toliko "blistava" da su meštani govorili da se "i afričko sunce postidelo".

 

 

Na putu od svoje prestonice na gornjem toku Nigera, preko Valate i Tuata do Kaira, mansu Musu je pratilo 60.000 ljudi, njegova lična svita od 12.000 robova obučenih u brokat i persijsku svilu od kojih je svaki nosio po dva kilograma zlata i barjaktari sa zlatnim kopljima. Sam car je jahao konja iza procesije od 500 robova koji su bili obučeni u zlatno ruho. Pored toga, vodio je sa sobom i 80 kamila natovarenih sa 136 kilograma zlata.

 

Njegova velikodušnost i pobožnost koju je pokazivao na ovom putovanju, kao i fina odeća i uzorno ponašanje njegove ogromne pratnje, ostavilo je neverovatan utisak na Arape. Zlato je delio sirotinji na koju je usput nailazio, gradovima kroz je prolazio, pa je čak i ovaj plemeniti metal menjao za suvenire; svakog petka davao je novac je za gradnju nove džamije.

 

 

Arabljanski istoričar al-Umari, koji je posetio Kairo 12 godina nakon Muse, otkrio je da jednomilionsko stanovništvo ove srednjevekovne metropole i dalje peva pesme o Musi, zbog njegove darežljivosti i široke ruke. Ta ruka je bila toliko široka, da su Musa i njegova svita preplavili tržište zlata u Kairu, Meki i Medini, i izazvali takav pad vrednosti ovog dragocenog metala da se tržište ni posle više od deset godina nije u potpunosti oporavilo.

 

Kada je video šta je uradio, da bi nekako ispravio situaciju, pozajmio je u Kairu pod visokim kamatama svo zlato koje je mogao da ponese. Ovo je prvi i jedini slučaj da je jedan čovek kontrolisao cenu zlatu na Mediteranu.

 

 

Kući je poveo arabljanske učenjake, pravnike, astronome, matematičare i arhitekte, što mu je i bio jedan od ciljeva putovanja, i podigao brojne i veličanstvene džamije i medrese u svojoj zemlji koja je u njegovo vreme imala oko 400 gradova, sa deltom Nigera koja je bila gusto naseljena. Na gradnji njegove palate u prestonici Timbuktuu učestvovali su i neimari iz Andaluzije. Dok ta palata više ne postoji, medresa Sankore i džamija Đingureber su i danas deo poznatog univerziteta u ovom gradu.

 

Hodočašća zapadnoafričkih vladara Meki događala su se i pre i posle Muse, ali nijedno nije ostavilo ovako trajan utisak. Tako je ostala priča o caru Musi, najbogatijem čoveku svih vremena, za koga se danas veruje da je bio težak 400 milijardi savremenih dolara.

 

Pogledajte video:

 

 

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Delija

    26. jul 2014 | 23:15

    Pa belci...u stvari okupatori evropljani, fasisti, lopovi... su ih i ucinili siromasnim, bednim, nepismenim....da bi ih lakse pljackali i porobljavali...

  • Selidberistic

    26. jul 2014 | 22:11

    Miskovic bi ga kupio u najavi na keca haha

  • miami

    27. jul 2014 | 08:24

    Ovo je delimocno tacno.Pripadnici ovog carstva su poreklom mediteranci ,a ne crnci.Crnci nisu imali ni tocak kada su dosli Evropljani,dok su stari Egipcani (danasnji Kopti) gradili piramide.Usput crnci i dan danas koriste glavu za nosenje stvari.Znaci zamena teza.Kada su hvatani robovi,oni nisu imali ni imena,niti nikakve garderobe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA