A KAD ĆE SRBIJA? Švedska testira šestočasovno radno vreme!

Očekuje se da bi naredne godine novo radno vreme moglo da bude uvedeno u celom Geteborgu, a nezavisna komisija doneće odluku o eventualnom uvođenju iste prakse u celoj zemlji

  • 11

Švedske vlasti razmatraju uvođenje šestočasovnog radnog vremena očekujući da bi tom praksom mogli da smanje bolovanja radnika, povećaju njihovu produktivnost, ali i uštede novac.

U cilju testiranja novog radnog vremena, u Geteborgu su u toku pripreme za eksperiment u domu za starije osobe "Vastra Hisingen", sa 60 zaposlenih. Zaposleni u domu za starije osobe gde će biti sproveden eksperiment, primaće istu platu kao i njihove kolege u drugim takvim domovima.

Očekuje se da bi naredne godine novo radno vreme moglo da bude uvedeno u celom gradu, a nezavisna komisija doneće odluku o eventualnom uvođenju iste prakse u celoj zemlji. Švedske vlasti smatraju i da bi kraće radno vreme moglo doprineti većoj potražnji za novim kadrovima za određene poslove.

Inače, još pre nekoliko meseci švedska vlada je isti eksperiment otpočela sa državnim službenicima u Geteborgu, kako bi se ispitalo da li takva praksa povećava produktivnost zaposlenih, tako da oni ovog leta rade šest umesto uobičajenih osam sati dnevno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • kris

    28. avgust 2014 | 19:44

    Pa i nasi,svaka cast izuzecima,rade po 6 sati dnevno i manje.Prvo zakasne pa dok popiju kafu pa dok krenu da rade pa zabusavaju i na kraju se jave sefu da moraju malo ranije da odu.Naravno ovo ne vazi za privatnike oni rade 00-24h :D

  • Dag

    28. avgust 2014 | 20:40

    Kad bude posla...

  • Mi smo neradnici!

    28. avgust 2014 | 19:34

    HAHAHHAHAHHAHAH, pa mi smo bolji. Moj otac ode u 7 na posao, a vrati se u 12. Naravno, u pitanju je drzavni posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA