REŠENA MISTERIJA: Evo zašto se kotrlja kamenje u Dolini smrti (FOTO) (VIDEO)

Razvijale su se razne teorije o poplavama, uraganima, pa i vanzemaljcima koji su pomerali kameni teret težak i do 300 kilograma

  • 0

Na koritu jezera Rejstrek, u Dolimi smrti u Kaliforniji, nalazi se na stotine misterioznih ugraviranih staza, na kraju svake se nalazi veliki kamen. Ova misteriozna pojava je poznata još od 1948, a odgovor nije pronađen do ove godine.

Do skoro niko nikada nije video kako se to kamenje zateklo tu, kako je prešlo toliku putanju i šta ih zapravo pomera. Razvijale su se razne teorije o poplavama, uraganima, pa i vanzemaljcima koji su pomerali kameni teret težak i do 300 kilograma.

Istraživač Ričard Noris je sa svojim rođakom Džekmsom rešio da otkrije misteriju i na kamenje instalirali GPS uređaje i kamere kojima će pratiti kretanje.

Sada, po prvi put, istraživači su konačno videli kamenje u akciji i došli do zaključka da se ona odvija isključivo pod određenim uslovima. Ukoliko jedna od stavki izostane, izostaje i kretanje.

Naime, pločice tankog leda guraju kamenje kroz muljevito, pustinjsko tlo, ponekad brzinom od nekoliko metara u minuti. Ukoliko je led pretanak, dan previše sunčan, a vetar preslab, kamenje se neće pomeriti ni milimetar.

- Sedeli smo na planini i divili se pogledu, kad je počeo vetar da duva, a led da puca. ceo proces se odvio pred našim očima, a ja sam pomalo i tužan što je rešenje bilo tako jednostavno, a misterije više nema - izjavio je Džejms Noris.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA