Radnik održavanja otkrio jednu od misterija Stounhendža

Mnogi arheolozi su dugo tvrdili da je kamenje Stounhendža nekada činilo pun krug, a sada su konačno otkriveni dokazi koji idu u prilog toj teoriji, prenosi “Gardijan”

  • 0

Ono što nisu uspeli da otkriju naučnici posle decenija mukotrpnog rada i istraživanja uspeo je da otkrije jedan radnik održavanja zemljišta oko Stounhendža i njegove okoline.

Podsećamo, Stounhendž je spomenik koji datira iz neolita i sastoji se od ogromnog kamenja od kojih spoljni čine nepotpun krug.  Radnik po imenu Tim Dou je našao tragove na zemlji na kojima se nekada nalazilo ogromno kamenje koje bi kompletiralo ceo krug na Stounhendžu.

Svako leto radnici zalivaju travu oko spomenika, ali prošle godine nisu imali dovoljno dugačko crevo, zbog čega nisu mogli da zaliju svu travu. Dok je Dou gledao travu oko kamenja, primetio je delove zemlje sa slabo naraslom travom baš tamo gde se krug prekida.

- Stajao sam na stazi i posmatrao travu blizu kamenja i razmišljao sam i tome kako bi trebalo da nabavimo duže crevo za zalivanje kako bi te delove ozeleneli. Sećam se da su baš tu arheolozi bezuspešno tražili nešto što bi ukazalo na to da se kamenje nalazilo tu. Pozvao sam kolegu i on je video isto, pa smo se obratili profesionalcima - izjavio je Dou.

Suva zemlja, na delu koji radnici nisu uspeli da zaliju, zbog kratkog creva, otkrila je delove sa jako malo trave. Arheolozi su napravili fotografije Stounhendža iz vazduha i utvrdili da se mnogi od tih delova ogoljene zemlje poklapaju sa mestima na kojima bi se nalazilo kamenje.

Ostali delovi su vidljivi na mestima gde su još 1901. godine vršena iskopavanja, što ukazuje na to da nisu nastali sami od sebe. Iako se radi o jednom od najpoznatijih praistorijskih spomenika, Stounhendž i dalje krije mnoge tajne.

(Telegraf.rs /izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA