LEDE KRV U ŽILAMA: Ovo su najčudnije vrste ajkula na svetu (FOTO)

Kada kažemo ajkula, svi pomisle na veliku belu ajkulu, međutim, postoji mnogo vrsta za koje ne znamo. Ovo su najčudnije od njih

  • 0

Poznato je da su ajkule među najstarijim bićima na planeti, zato i ne čudi da o njima ne znamo baš sve.

U okeanima postoji oko 470 vrsta ajkula, a među njima postoje vrlo neobične. Ovo su najčudnije i najneobičnije ajkule na svetu:

1. Velikousta ajkula

Ovde samo ime otkriva dosta. Sa svojim velikim ustima i debelim usnama ima jedinstven izgleda, pa je klasifikovana u posebnu porodicu ajkula. Hrani se plantkonima, i raste do 5 metara. Otkrivena je tek pre 40 godina, i od tada je viđeno samo 60 primeraka, pa se o ovoj vrsti zaista ne zna mnogo.

2. Čekićara

Ova ajkula je opšte poznata, ali to ne menja činjenicu da je jedna od najčudnijih vrsta ajkula koje se može sresti. Dugo se debatovalo zašto je njena glava tokom evolucije dobila ovaj oblik i svi se slažu da je jedan od razloga poboljšan vid. Ove ajkule mogu da vide pod uglom od 360 stepeni. Mogu da porastu i do 4,5 metara.

3. Grenlandska ajkula

Obično kada pomislimo na ajkule asocijacija nam je na brze predatore koji napadaju u trenu oka. Međutim, ova ajkula nije jedna od tih. Pliva brzinom od oko 1,5 kilometara na čas, a baš kad ubrza onda stiže i do 2. Smatra se najsporijom ajkulom na svetu. O ovim ajkulama se jako malo zna, a poznata je informacija da mogu da narastu i do veličine velike bele ajkule. Ono što je interesantno je da se hrani fokama i jeguljama, plenom koji je mnogo brži od nje, tako da još nije poznato na koji način hvata svoj plen.

4. Japanska testera ajkula

Kao i kod čekićare, i kod ove ajkule se izgled promenio. Ima izdužen nos sa čije se strane nalaze zubi, pa liči na testeru, i njime hvata i ubija svoj plen. Raste do 2 metra.

5. "Cookiecutter" ajkula

Uprkos njenom smešnom nazivu i minijaturnom izgledu jer raste do 50 centimetara, nikako ne bi voleli da se suočite sa ovom vrstom ajkule. Vreba plen i koji je mnogo veći od nje. Zakači se zubima za njega, gornja vilica joj služi kao sidro, a donju koristi da grize. Zatim počne da se uvrće i tako otkine dobar komad mesa. Takođe može da svetli da bi privukla plen da joj se približi.

6.Goblin ajkula

Ova ajkula nije baš lep primerak. Srećom, retko se viđa jer je vrsta koja boravi na dnu okeana. Najistaknutija karakteristika joj je veliki nos koji podseća na sečivo, koji se smanjuje kako ajkula stari. Ova ajkula može da izbaci svoju vilicu napred i da tako uhvati plen. Ako ste zamislili scenu iz Osmog Putnika, u pravu ste. Osim činjenice da naraste između 3 i 4 metra, jako malo se zna o njoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA