I TO JE MOGUĆE: Počeo je kao čistač cipela, pa postao milioner! (FOTO)

- Najvažnija stvar kod pokretanja posla je samopouzdanje. Naravno da uslovi ne mogu uvek da budu idealni, ali ne možete stići nigde ako nigde niste ni krenuli - zaključio je Lere. On je mukotrpnim radom omogućio svojim najbližima i sebi lagodniji, bolji život i privatnu školu za svoju ćerkicu

  • 8

Lere Mgajija (40) započeo je svoju karijeru kao čistač cipela na aerodromu u Južnoj Africi. Danas, on važi za jednog uspešnog biznismena koji milione zarađuje upravo zahvaljujući cipelama.

- Mi smo najveća kompanije koja se bavi čišćenjem cipela u Africi. U Johanesburgu čistimo oko 350 pari cipela, u Kejptaunu 120, a još 120 u Durbanu - objašnjava Lere.

Njegova firma danas zapošljava 45 radnika, pokriva tri najznačajnija aerodroma u zemlji, a on razmišlja o proširenju posla kroz partnerstva sa firmama iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije, kao i osvajanju tržišta širom Afrike.

Lere je u životu radio na različitim radnim mestima, sve dok nije učestvovao u jednoj televizijskoj emisiji koja podstiče nove preduzetnike. Njegove ideje su se svidele marketinškim stručnjacima i on je odneo pobedu. Sav dobijeni novac je uložio u kompaniju u kojoj je u tom trenutku radio, a koja se bavila šumarstvom. Iako je to u prvi mah izgledalo kao dobar plan, šest meseci kasnije, Lere je ponovo ostao bez prebijene pare. Pošto je već bio u škripcu, ovaj nepokolebljivi čovek je znao šta mu je činiti – morao je hitno da pronađe bilo kakav posao.

- Gladan čovek ne može sebi da dopusti da puno razmišlja, a ja sam umirao od gladi – seća se Lere teških trenutaka.

Povezao se sa ljudima iz avio-kompanije u kojoj je radio i prijavio se za posao čistača cipela. Kako bi uopšte mogao da počne da čisti cipele, morao je da proda frižider. Međutim, tu nije bio kraj mukama. Kada je došao na posao, šef mu je saopštio loše vesti, morao je da čisti cipele mušterijama sa svog krila, pošto nije bilo dovoljno stalaka za čišćenje cipela.

- Radio sam od pet ujutru do devet uveče svakog dana sem nedeljom. Izlazio sam iz kuće dok su svi spavali, a kada bih se vratio, moja ćerkica bi već spavala. Bilo je zaista užasno – priseća se Lere.

Spletom okolnosti, uprava je odlučila da bi za reputaciju firme bilo dobro da se ona fokusira na lični aspekt, pa je firma promenila ime u "Lere's Shoe Shine". Omogućio je svojim najbližima i sebi lagodniji, bolji život i privatnu školu za svoju ćerkicu.

- Najvažnija stvar kod pokretanja posla je samopouzdanje. Naravno da uslovi ne mogu uvek da budu idealni, ali ne možete stići nigde ako nigde niste ni krenuli - zaključio je Lere.

(Telegraf.rs / Izvor: cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Anonimus

    30. oktobar 2014 | 13:33

    Al u Srbiji kad bi bio na aerodromu i cistio cipele odma bi dosla komunalna policija da ti naplati porez.

  • Sasa k

    30. oktobar 2014 | 13:15

    Ovo je prica za šarane, prosta racunica koliko cipela treba ocistiti da ti ostane milion bilo cega? Skoro pise u novinama plata u norveskoj 4500e, pa vozaci autobusa u nemackoj plata 3000e, pa lov na krabe ko zna koliko hiljada evra evo sad samo sa ciscenjem cipela mogu da se uzmu milioni u inostranstvu. Imam utisak da drzava namerno plasira te price...zamislite iz svake porodice po jedan clan u inostranstvu koji mesecno salje barem 1000e oni to otmu kroz racune poreze akcize bog da nas vidi para ovima na vlasti ko sase.

  • WWW

    30. oktobar 2014 | 12:50

    PA TAKO I KOD NAS POCELI,NEKI SA GAJBICAMA ,GVOZDJEM,TETKINIM KAUCEKOM...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA