KRVAVA INDIJANSKA KLETVA: Odnela živote 7 američkih predsednika, razbilo je Reganovo poštenje! (FOTO)

Počev od predsednika Vilijama Harisona 1840. pa u narednih 120 godina, svaki američki predsednik koji je izabran u godini sa nulom na kraju umro je tokom služenja mandata. Legenda kaže da je uzrok kletva koju je indijanski vrač bacio na Harisona koji je na prevaru oteo zemlju od plemena Šauna

  • 18

Sve je počelo 1809. godine, kada je ondašnji guverner Teritorije Indijana Vilijam Henri Harison na prevaru od Indijanaca oteo velike delove njihovog zemljišta, zbog čega je pleme Šauna krenulo u rat protiv agresora, rat koji je kasnije postao poznat kao Tekumseški rat, po poglavici ovog plemena Tekumsehu (doslovno: Zvezda Padalica). Cilj je bio da se zaustavi dalja progresija belaca na zapad Severne Amerike.

1811. godine došlo je do velike Bitke kod Tipekanua u kojoj su snage Sjedinjenih Država pod komandom Harisona odnele pobedu i trijumfalnom Vilijamu donele nadimak "Stari Tipekanu".

Međutim, nakon bitke, Tekumsehov brat Tenskvatava (koji se prvobitno zvao Lalavetika, odnosno Onaj Koji Pravi Veliku Buku), koji je bio vrač i verski vođa svog naroda, te koji je Evropljane prokazao kao decu zlog duha i koga su njegovi sledbenici jednostavno zvali Prorokom, bacio je kletvu na Harisona.

Kada se 1840. godine Vilijam Harison kandidovao za predsednika Amerike, koristio je slogan "Tipikanu i Tajler takođe"; ovo potonje je ime Harisonovog kandidata za potpredsednika.

Postojala je čak i veroma popularna kampanjska pesma ovog imena. Uglavnom, da skratimo priču, Harison je odneo pobedu na izborima i ušao u Belu kuću početkom naredne, 1841. godine.

Tri nedelje kasnije se prehladio, a verovalo se da je to zbog lošeg vremena tokom inauguracije. Njegovo stanje je postajalo sve lošije, a zbog velikog broja obaveza nije mogao ni da odleži. Umro je devet dana kasnije, u 00:30, 4. aprila 1841. godine.

U narednih 120 godina, svaki američki predsednik koji je pobedio na izborima održanim u godini koja se završavala nulom umro je tokom služenja mandata. (Šta više, postoji samo jedan američki predsednik koji je umro tokom mandata a da nije izabran u nultoj godini, Zakari Tejlor, a i on se borio protiv Tekumseha 1812. godine.)

Prvo je to bio slučaj sa Abrahamom Linkolnom koji je izabran 1860. godine, a ubijen je na početku služenja drugog mandata. Potom se to desilo Džejmsu Garfildu koji je izabran 1880. godine, a ubijen je septembra iduće godine, u devetom mesecu svog mandata. Zatim je 1900. godine izabran Vilijam Mekinli, koji je doživeo identičnu sudbinu kao i Gardfild.

1920. godine Voren Harding je pobedio, a umro je verovatno od srčanog ili moždanog udara 1923. godine. Frenklin Ruzvelt je pobedio 1940, a umro je tokom služenja drugog uzastopnog mandata (ukupno četvrtog). 1960. godine izabran je Džon F. Kenedi, a dve i po godine nakon inauguracije bio je ubijen u Dalasu.

Konačno, došao je red na Ronalda Regana koji je izabran 1980. godine. Samo nekoliko meseci nakon njegovog ulaska u Belu kuću pokušan je atentat na njega, u kome je bio ozbiljno ranjen. Preživeo je. Tokom obavljanja ove funkcije pobedio je i rak.

Interesantno je međutim to što je kao guverner Kalifornije pre nego što je postao najmoćniji čovek Zapadnog sveta, odbio da dozvoli izgradnju velike brane koja bi poplavila jedan indijanski rezervat i to objasnio rečima da "su već prekršili dovoljno ugovora sa Indijancima". Ako je kletva ikada bila stvarna, i ako verujete u te stvari, mogli biste pomisliti da je to bio razlog zbog čega je duh starog Tenskvatave odlučio da je poništi.

Takođe, treba pomenuti da je naredni američki predsednik koji je izabran u godini sa nulom (2000.) na kraju bio Džordž Buš Mlađi koji je 2005. godine takođe preživeo pokušaj atentata, kada bomba - koju je na njega i predsednika Gruzije Sakašvilija bacio gruzinski fanatik - čudom nije eksplodirala, iako je bila aktivna.

(J. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dragan Trebinje

    1. novembar 2014 | 20:19

    Kada bi Amerikance i Ameriku stigle indijanske kletve,teško da bi tamo ostao kamen na kamenu,obzirom da im se istorija temelji na propasti ovog naroda

  • мммрррр

    1. novembar 2014 | 20:41

    Једно од највећих крвопролића у историји је задесио баш тај народ..сви ми знамо каква је америчка "демократија" али су они то највише осетили на својој кожи...

  • Goga

    1. novembar 2014 | 21:20

    Treba i mi da bacimo kletvu na one koji su otimali i dalje otimaju nasu zemlju pa da vidimo sta ce biti. Hoce li poceti da majkavaju ili su suplje price ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA