Najluđi običaji za Novu godinu!

Bacanja hleba o zidove, okupljanje na lokalnom groblju, bacanje nameštaja kroz prozor, ovo su samo neki od ludih običaja za Novu godinu širom sveta!

  • 2

Najbizarniji je onaj običaj koji praktikuju stanovnici malog sela u centralnom Čileu – za doček Nove godine okupljaju se na lokalnom groblju kako bi odali počasti svojim umrlim srodnicima.

Običaj je navodno nastao tako što je jedna porodica provalila na groblje poslednje večeri stare godine kako bi bila pored umrlog oca. Sada se kapije groblja otvaraju u 23 sata pred Novu godinu, a hiljade stanovnika sa svećama u rukama dolazi da uz muziku dočeka prvi januar.

Novogodišnji vatromet u Rumuniji

Na drugom mestu najčudnijih rituala je običaj koji se praktikuje među poljoprivrednicima u Rumuniji i koji uključuje pokušaje da se iz domaćih životinja izmami po neka reč. Ako uspeju, to je loš znak, a ako ni jedna životinja ne progovori, godina pred njima će biti dobra.

Novogodišnji vatromet u Francuskoj

A zamislite tek ovo. Bacanje nameštaja kroz prozor! Da, dobro ste videli. U jednom delu Johanesburga zadaje glavobolje gradskim vlastima, naročito kad običaj praktikuju stanovnici solitera.

Jedan od najluđih običaja dolazi iz Rusije. U Sibiru buše rupe na zaleđenom jezeru Bajkal i rone do dna sa novogodišnjom jelkom u rukama.

A da li znate od kada se kod nas slavi Nova godina?

Kada kažemo da je srpska Nova godina u stvari starokalendarska, samo smo donekle u pravu. Po računanju vremena koje je ustanovio Julije Cezar, pa se zove i julijanska.

Srpska Nova godina može se nazvati i pravoslavnom, jer je slave Rusi, Gruzini monasi na Svetoj Gori, pa čak i pravoslavni Japanci. Ipak, srpska Nova godina je nešto drugo, jer je nastala kao znak otpora pokušajima da se zatre srpski identitet.

Istoričari kažu da je trgovinsko-obrtnička komora iz Zagreba podnela 12. 02. 1923. predstavku Ministarstvu socijalne politike o potrebi izjednačenja kalendara s obzirom na štete koje po privredu proizvodi slavljenje verskih praznika po dva kalendara. Komora je smatrala da bi izjednačenje kalendara uticalo i na smanjivanje verskih razlika u zemlji.

Novogodišnji vatromet u Rusiji

U komunizmu je slavlje srpske Nove godine bilo zabranjeno pa su i oni rođeni 13. januara bili sumnjivi ako slave rođendan. Postojala je striktna naredba da 13. januara kafane moraju da se zatvore najkasnije do 22 sata. Ipak Srbi su nastavili da slave, krišom i iz inata, rizikujući doček u pritvoru.

Ovi praznici su i odličan povod za putovanja  i upoznavanje novih kultura i običaja.

Viva Travel vas vodi u gradove širom Evrope: od Beca, Budimpesta, preko Atine, Soluna, Istanbula do Pariza, Venecije, Firence , i Sicilije.

Srećni vam praznici!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bojana

    16. decembar 2014 | 17:50

    Okupljanje na groblju je najmanje bizaran obicaj od svih ovih!!!A ustvari i nije bizaran,ako cemo realno.

  • Ševarice

    16. decembar 2014 | 16:31

    A zbog čega je čileanski običaj bizarn?!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA