PUTIN KOPIRA BIZMARKA: Gvozdeni kancelar je obožavao svoje pse i njima plašio protivnike! (FOTO)

Kao najveća politička legenda 19. veka, Bizmark je bio daleko ispred svog vremena, uprkos tome što je bio konzervativac. To je dokazao ne samo time što je napravio prvu državu na svetu sa socijalnom zaštitom, već i po tome što je životinje tretirao kao ravnopravna bića. U poslednjim decenijama života je zato prestao da lovi. Posebno je voleo pse, i to konkretno - danske doge!

  • 10

Putinova taktika zastrašivanja političkih protivnika nije ništa novo, i praktično je opštepoznata. Baš kao i njegova ljubav prema životinjama, bilo da je stvarna, bilo da je tek dobro provereni marketinški trik.

Kada se ove dve stvari uvežu, imamo situaciju u kojoj Vladimir Vladimirovič na sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel dovodi svog labradora, pošto je gospodarica najmoćnije evropske države poznata po tome da se plaši pasa.

Ali, malo je poznato da Putin u ovakvoj taktici nije nimalo originalan, te da je zapravo samo iskopirao čuvenog Ota fon Bizmarka, poznatog po nadimku Gvozdeni kancelar. Da ironija bude veća, Merkelovu zovu Gvozdena kancelarka a pritom je i lider iste države kao glasoviti junker. (A postoji nešto što dodatno uvećava ironiju, što ćete saznati za koji trenutak!)

Mladi Bizmark sa Arijel, ženkom danske doge. Spomenik je u Rudelsburgu. Foto: Wikipedia/Guffi Mladi Bizmark sa Arijel, ženkom danske doge. Spomenik je u Rudelsburgu. Foto: Wikipedia/Guffi

O čemu se radi? Oto fon Bizmark, neprikosnoveni gospodar Kraljevine Pruske a potom i celog Nemačkog Carstva od 1862. godine pa sve do 1890, bio je poznat kao veliki ljubitelj pasa, pre svega - danskih doga!

Imao ih je nekoliko u toku svog života i obično ih je dobijao na poklon. Još 1832. godine kada se upisao na Univerzitet u Getingenu živela je sa njim danska doga Arijel. Međutim, omiljeni mu je bio Sultan kojeg je dobio na poklon od bavarskog grofa Holnštajna; na samrtničkoj postelji Bizmark je korio sebe što nije bolje o njemu brinuo.

Kada je Sultan umro 26. oktobra 1877. godine od istog je grofa dobio na poklon Tirasa, koji će postati i najpoznatiji. Kada je Tiras umro dvanaest godina kasnije, kajzer Vilhelm II mu je za rođendan 1. aprila poklonio Tirasa II. Takođe je posedovao i ženku Floru koja je bila Sultanova devojka, a potom i Rebeku koja je živela u vanbračnoj vezi sa Tirasom II.

Bizmark sa Tirasom, zvanim "Rajhshund", u parku u Lajpcigu. Foto: Wikipedia/Stich nach einer Fotografie von Otto Roth Bizmark sa Tirasom, zvanim "Rajhshund", u parku u Lajpcigu. Foto: Wikipedia/Stich nach einer Fotografie von Otto Roth

Svi su sahranjeni na imanju u Varzinu u Pomeraniji, koje se danas nalazi u Poljskoj, a njihove nadgrobne spomenike koje im je Gvozdeni kancelar podigao otkrili su studenti poljskog šumskog instituta pre desetak godina.

Pažnju javnosti Bizmarkova doga Tiras, koja je potom dobila nadimak "Rajhshund", odnosno "Carski pas", privukla je kada je napala ruskog kancelara Aleksandra Gorčakova tokom Berlinskog kongresa 1878. godine (to je ta dodatna ironija!).

Po jednom svedočenju, on je oborio ruskog diplomatu nakon što je ovaj podigao ruku da bi nešto naglasio, a po drugom nakon što se sapleo i pao a Bizmark priskočio da mu pomogne. Jedan ondašnji nemački list je na naslovnoj strani objavio i pesmu "Carskom psu" po kome mu je Tiras pocepao pantalone.

Reklama za prodaju danskih doga na kojoj se nalazi Tiras II, Bizmarkov pas. Foto: Wikipedia/Kresspahl Reklama za prodaju danskih doga na kojoj se nalazi Tiras II, Bizmarkov pas. Foto: Wikipedia/Kresspahl

Neki istoričari veruju da su Tiras i druge doge bile deo Bizmarkovog plana da uznemirava strane diplomate tokom brojnih pregovora i balansiranja u svrhu očuvanja evropskog mira, kako bi ih lakše "obrađivao", i da bi im demonstrirao moć.

Postoji neslaganje o Tirasovom karakteru. Neki ljudi tog vremena su kasnije pričali da nije bio opasan već umiljat, i da nikada pre ovog incidenta nije imao nikakav greh, te da je bio vrlo miran, dok drugi kažu da je povremeno pokazivao zube i preteći režao.

Foto: Wikipedia/Axel Mauruszat Foto: Wikipedia/Axel Mauruszat

Japanski premijer Kiđuro Šidehara je pričao da je Tiras pretio da će ujesti sve koji mu isprovociraju gazdu, dok drugi kažu da je terorisao čitavo osoblje, te da je Bizmark savetovao da se u Tirasovom prisustvu ne prave neobični pokreti koje bi on mogao da shvati kao pretnju.

Bilo kako bilo, "Rajhshund" se nalazi na mnogim Bizmarkovim spomenicima u današnjoj i negdašnjoj Nemačkoj.

(S. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Djordje kv

    7. februar 2015 | 15:23

    Pusti kucice, kad dodje angela prosetaj onog sibirskog tigra...

  • Dus

    7. februar 2015 | 16:58

    Bizmark je bio srpske krvi,moguće da bi se dobro slagao s Putinom.

  • Bonaparta3

    7. februar 2015 | 23:32

    Ovo su mnogo krupne igre ispod tepiha. U politici ništa nije slučajno. Neznam koliko vas je gledalo seriju Moj ođak sa sela. Potpukovnik Vranić kaže kolegi obaveštajcu vaša žena obožava muškatle i usput kaže i njeno ime. Putin je stari obaveštajac. Merkelovoj daje do znanja da zna za njene strahove i slabosti. Nemačka je najjači igrač u EU. Pucaš na na najačeg u lancu dajući mu doznanja posredno znam šta su tislabe tačke,čega se bojiš i šta su tvoji strahovi. Znaš da znam razmisli dobro...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA