NEVEROVATAN SLUČAJ: Italijanu se zbog saobraćajne nesreće srce rotiralo i prebacilo na desnu stranu grudi

Nakon što je jedan Italijan (48) doživeo saobraćajnu nesreću, u bolnici su lekari ustanovili da se njegovo srce rotiralo i prebacilo na desnu stranu grudi, ali je uz pomoć drenaže, bez posledica, vraćen u normalan položaj

  • 0

Nedavno je u jednom magazinu koji se bavi medicinom objavljen redak slučaj u polju ove nauke, u kom se čoveku nakon saobraćajne nesreće srce rotiralo i prešlo na desnu stranu grudi.

Naime, 48-godišnji muškarac odveden je u Hitnu pomoć u Italiji u bolnicu za traume zadobijene u saobraćajnoj nesreći. Nakon što su lekari uradili kompletne analize, saznali su da je pacijent imao dekstrokardiju, odnosno urođenu anomaliju zbog koje se srce nalazi sa desne, umesto sa leve strane.

Nakon CT skenera, doktori su otkrili da su se ovom čoveku i plućna arterija aort, ali i obe srčane komore "prebacile" na desnu stranu. Takođe, su ustanovili da se njemu srce rotira i za 90 stepeni udesno.

- Ovo je veoma interesantan anatomski nalaziv i veoma neobičan. Nikada nisam video nešto slično. Ono što je interesantno u ovom slučaju je to što se njemu srce rotira na suprotnu stranu - rekao je doktor Gregori Fontana, predsednik odeljenja za kardiotorakalne hirurgije u bolnici Lenok Hil u Njujorku, koji nije učestvovao u ovom lečenju.

Inače, prilikom ove nesreće, vazduh je ušao u pluća nastradalom čoveku, i veruje se da je upravo on gurao i rotirao srce na drugu stranu. Nakon 24 sata, njegovo srce je uz pomoć drenaže vraćeno u normalan položaj, dok je slezina morala da se ukloni po hitnom postupku.

Uprkos traumi koja privremeno stegne krvne sudove, srce ovog muškarca nije pretrpelo neke značajnije povrede.

(Telegraf.rs / Nejm.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA