Samo sat vremena na obali ovog jezera će vas sigurno ubiti (FOTO) (VIDEO)

Zbog lošeg upravljanja nuklearnim otpadom u celom regionu Čeljabinsk je ustanovljeno povećanje urođenih defekata (25 odsto) i obolelih od leukemije (41 odsto). Ovo je prouzrokovala rekla Teca koja protiče kroz selo u ovom regionu

  • 6

Zapanjujuće lepo jezero na zapadu Rusije je verovatno poslednje mesto koje ćete želeti da izaberete za obilaženje. Ukoliko se nađete na obali duže od sat vremena, to će vas ozračiti kao 600 rendgena, što je više nego dovoljno da vas ubije.

U pitanju je malo jezero Karačaj koje se nalazi u južnom Uralu u Rusiji. Od 1951. godine Sovjetski Savez je koristio ovo jezero za odlaganje radioaktivnog otpada iz obližnje fabrike za reprocesiranje nuklearnog otpada.

Prema izveštaju Vorldvoč instituta iz Vašingtona, jezero Karačaj je najzagađenije mesto na Zemlji. Ono je akumuliralo oko 4,44 eksa bekerela (EBq) radioaktivnosti, prođenja radi u Černobiljskoj katastrofi je ispušteno između 5 i 12 EBq, ali ova radijacija nije koncentrisana na jednoj lokaciji.

Zbog lošeg upravljanja nuklearnim otpadom u celom regionu Čeljabinsk, ustanovljeno je povećanje urođenih defekata (25 odsto) i obolelih od leukemije (41 odsto). Ovo je prouzrokovala rekla Teca koja protiče kroz selo kroz ovaj region. Takođe, pedesetih i šezdesetih bilo je primetno povećanje broja saobraćajnih nesreća.

Printskrin: maps.google.com Printskrin: maps.google.com

Do sredine pedesetih godina otpad se odlagao u jezero, međutim, tada uvode jednu promenu, odnosno smeštaju otpad u kante. Ovo je bila dobra zamisao sve dok 1967. godine radioaktivni otpad nije eksplodirao.

Printskrin: maps.google.com Printskrin: maps.google.com

Stručnjaci su procenili da se danas na području jezera Karačaj nalazi oko milijardu litara radioaktivnog otpada.

Pogledajte video:

Youtube/RT

(Telegraf.rs / Izvor: odditycentral.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lud i Besan

    29. januar 2015 | 15:12

    Meni samo nije jasno cemu sve ovo????Koja je svrha nuklearnog postrojenja,oruzja.??????

  • Marko

    29. januar 2015 | 15:08

    Rusi....

  • Profesor.Biologije

    30. januar 2015 | 14:50

    Nažalost članak je tačan, a gore je nego što je napisano

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA