KINEZI PRONAŠLI PRAVOG ZMAJA: Otkriven skelet koji dokazuje postojanje mitskog bića! (FOTO)

- Kina je kolevka legendi o zmajevima. Moguće je da su nekada davno njeni stanovnici naišli na kosture dugovratih dinosaurusa kao što je Čiđianglonga, te je tako nastao mit o zmajevima - izjavio je Tecuto Mijašita, paleontolog sa Univerziteta u Alberti

  • 7

Naučnici su u Kini pronašli fosil još jednog člana porodice sauropoda, dinosaurusa dugog vrata, za koje se veruje da su bili najveće životinje koje su ikada hodale Zemljom. Nazvan Čiđianglong, ili "zmaj iz Čiđianga", dinosaurus je bio dug 15 metara i živeo je pre oko 160 miliona godina, u doba donje jure. Istraživači veruju da je njegov izgled inspirisao potonje legende o zmajevima.

 

Njegov fosil otkriven je 2006. na jednom gradilištu. Ono što je zapanjilo istraživače jeste činjenica da je glava dinosaurusa još bila spojena sa kičmom.

 

- Veoma je retko pronaći zajedno glavu i vrat dugovratog dinosaurusa, jer je njegova glava tako mala da se lako odvajala od ostatka tela nakon smrti životinje - rekao je Tecuto Mijašita, paleontolog sa Univerziteta u Alberti koji je sa svojim timom otkrio ovu novu praistorijsku vrstu.

 

Čiđianglong pripada grupi mamenhisaurida, dinosaurusa izuzetno dugog vrata koji je neretko činio polovinu njihovog tela. Većina sauropoda imaju, pak, vrat koji ne prelazi jednu trećinu njihovog tela. Čiđianglong je neobičan i po tome što su mu vratni pršljenovi bili ispunjeni vazduhom, tako da je ovaj deo tela, mada ogroman, bio relativno lagan. Spojevi na pršljenovima ukazuju da je vrat ovog drevnog zmaja bio poprilično krut, te da ga je dinosaurus lako pomerao gore dole, ali mnogo teže levo desno, poput kakvog građevinskog krana.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

- Čiđianglong je bio ''kul'' životinja. Sama pomisao na životinju čiji vrat čini polovinu tela navodi nas na zaključak da je evolucija kadra da stvori neverovatne stvari. On je dokaz da je došlo do diversifikacije među dugovratim dinosaurusima koji su živeli u Aziji u doba jure. Na tom kontinentu su se događale neke zaista čudne svari. Ni na jednom drugom mestu nećete naići na dinausauruse sa dužim vratom od onih u Kini - kazao je Mijašita, dodavši da su ostaci ovih neobičnih životinja najverovantije inspirisali legende o zmajevima koje su tako popularne u ovoj zemlji.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

- Kina je kolevka legendi o zmajevima. Moguće je da su nekada davno njeni stanovnici naišli na kosture dugovratih dinosaurusa kao što je Čiđianglonga, te je tako nastao mit o zmajevima - zaključio je Mijašita.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milorad

    30. januar 2015 | 21:29

    Zmajevi su u sebi imali zapaljivi gas, povremeno su gutali kamenje pomoću kojeg su u sebi stvarali varnice i tako su bljuvali vatru

  • ugljesa

    30. januar 2015 | 22:54

    Lici na moju zenu

  • gaga

    31. januar 2015 | 09:51

    Kinezi izmislili zmajeve? Pa ok. Da se zakaze onda dvoboj izmedju kineskog zmaja i nase troglave aždahe, da vidimo ko je jaci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA