Evo zašto se kaže da neko IMA PUTERA NA GLAVI!

Ljudi često koriste ovaj izraz, a veoma je interesantna priča kako je on nastao i u kojim situacijama se upotrebljava

  • 6

Svako od nas je bar nekad čuo izraz "ima putera na glavi", što se kaže za čoveka nečiste savesti, a malo ko zna kako je taj izraz nastao. Zato, donosimo vam interesantnu priču o puteru na glavi.

 

Čitava priča zaista ima veze s istorijom putera, pa ćemo se osvrnuti i na to kako je puter uopšte nastao, jer poznato je da se dobija tako što se mleko dugo mućka, odnosno, bućka i udara, dok ne postane puter.

 

Smatra se da su puter izmislili Skiti, nomadski narod, čuven po tome što su bili dobri konjanici, a budući da su bili stočari, mleko je sigurno bilo jedna od osnovnih namirnica koje su koristili. Konjanici su nosili mleko u mešinama kada bi krenuli na put, pa se mleko zbog stalnog mućkanja u mešini tokom jahanja, jednom prilikom pretvorilo u puter.

 

Mnogo kasnije, tokom srednjeg veka, na teritoriji današnje Nemačke i Austrije, puter je bio veoma cenjena namirnica. Proizvodnjom putera, odnosno bućkanjem mleka u drvenim kacama, bavile su se uglavnom žene, a puter su zatim u tim kacama na glavama nosile na pijacu.

 

Foto-ilustracija: Wikimedia/Eruedin

Foto-ilustracija: Wikimedia/Eruedin

 

Kako se puter lako topi, nije bilo preporučljivo izlaziti na svetlost sunca s puterom na glavi kako se ne bi istopio. Isto tako nije preporučljivo osobu nečiste savesti postaviti na visoko mesto u društvu, jer će se pod svetlošću pažnje društva, njegova maska istopiti i njegov greh postati vidljiv.

 

Dakle, kada razmišljamo koga ćemo postaviti na istaknutu poziciju, ako bi neko predložio osobu nečiste savesti, dobar argument protiv bi bio - nećemo njega, on ima putera na glavi - , a poznato je da nije preporučljivo tako izlaziti na sunce, jer će nastati šteta.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA