JEDINI JAPANCI BEZ PREZIMENA: Potomci su boginje sunca i najstarija dinastija na svetu (FOTO)

Japanci veruju da je prvi imperator Džimu začet i rođen od strane boginje sunca Amateratsu, koja je stvorila njihovu zemlju, pa su stoga svi potonji imperatori potomci ove boginje i "živi bogovi". A, kako bog može da ima prezime?

  • 1

Japan je jedna od najbogatijih, najrazvijenih i najnaprednijih zemalja na našoj planeti i često se o njoj govori kao o nekom idealu koji bi svi trebalo da sledimo. To je zemlja koja zaista na spektakularan način spaja u sebi tradiciju i modernost, staro i novo.

Kada smo kod japanske tradicije, dve najnezaobilaznije tačke su njihova carska porodica i religija šintoa. Da stvar bude još zanimljivija, ove dve tačke su neraskidivo povezane, pošto su car i religija praktično jedno te isto. Evo nekih zanimljivosti o imperatorskoj dinastiji Zemlje izlazećeg sunca koje možda u sebi nose i odgovor na pitanje šta je nama činiti i kako da postanemo Japan (ako je to moguće, mada verovatno nije).

Da li je tačno da se japanski car smatra bogom?

Da. Japanci veruju da je prvi imperator Džimu začet i rođen od strane boginje sunca Amateratsu, koja je stvorila njihovu zemlju. Svi potonji imperatori su stoga potomci ove boginje i prema tome "živi bogovi". 1946. godine imperator Hirohito se pod pritiskom američkog okupatora odrekao ovog verovanja, ali je to tako vešto formulisao, upotrebivši dvosmislene i višesmislene reči, da je u suštini namargačio generala Daglasa Mekartura i ostao bog, iliti "kami" kako kažu Japanci.

Japanska boginja sunca Amateratsu, predak japanskog cara. Foto: Wikipedia/Sagredo Japanska boginja sunca Amateratsu, predak japanskog cara. Foto: Wikipedia/Sagredo

Da li je istina da je to najdugovečnija dinastija na svetu?

Da, istina je. Imperator Džimu je vladao od 660. godine pre nove ere, pa je prema tome ova loza na tronu Zemlje izlazećeg sunca oko 2.600 godina. Poređenja radi, u slično je vreme osnovan Rim, čija je imperija doživela uspon i pad, u nekoliko različitih oblika; za sve to vreme Japanom caruje (mada najčešće ne vlada) samo jedna jedina familija.

Kako izgleda njihov grb?

Ne izgleda kao grbovi i znamenja na koja ste inače navikli gledajući evropske dinastije, među kojima je i naša. Njihov grb je cvet hrizanteme od šesnaest latica obojenih u zlatno, na crvenoj pozadini. Pošto Japan nema jasno definisani nacionalni grb, ovo znamenje carske porodice se nalazi na japanskim pasošima.

Grb japanske imperijalne carske porodice. Foto: Wikipedia/Philip Nilsson Grb japanske imperijalne carske porodice. Foto: Wikipedia/Philip Nilsson

Ko je trenutni car Japana?

Car Akihito koji je 125. imperator Japana. Rođen je 1933. godine kao sin cara Hirohita i carice Nagako. Na tron se popeo 7. januara 1989. godine, na Božić po julijanskom kalendaru, ako mislite da to nešto znači. Oženjen je caricom Mićiko, sa kojom ima troje dece od kojih je najstariji prestolonaslednik Naruhito.

Kakav je zakon nasleđivanja trona?

Primenjuje se salijski zakon primogeniture, što znači da su ćerke isključene iz linije nasledstva prestola. Postojala je javna debata o mogućnosti da se to promeni, pošto carević Naruhito nije imao sina, ali je to obustavljeno nakon što ga je dobio.

Koja je uloga japanskog cara u državi?

Prvi japanski car Džimu, sin boginje sunca Amateratsu. Foto: Wikipedia/Tsukioka Yoshitoshi Prvi japanski car Džimu, sin boginje sunca Amateratsu. Foto: Wikipedia/Tsukioka Yoshitoshi

Za vreme šogunata, odnosno vojnog režima, od srednjeg veka pa sve do druge polovine 19. stoleća, bila je krajnje simbolična i ceremonijalna. Onda su povratili moć pod carom Meiđijem. Međutim, posle Drugog svetskog rata i sa modernim demokratskim ustavom, car je ponovo postao ceremonijalna figura koja predstavlja simbol jedinstva nacije i vezivno tkivo u društvu. Ne igra nikakvu ulogu u vladi, već dodeljuje odličja, prima strane diplomate i državnike, ili političare. Ponekad drži ceremonijalne govore, ali samo ako to odobri vlada.

Da li je istina da ova porodica jedina u Japanu nema prezime?

Da. Za razliku od evropskih dinastija koje listom imaju prezimena (Vindzori, Karađorđevići, Habzburzi, Hoencolerni, Oldenburzi...), japanska carska porodica ga nema. Prosto, kako može bog da ima prezime? Bog je bog. Kao posledica toga, kada se žena uda u dinastiju gubi svoje porodično ime, a ponekada se čak oslovljava i po imenu svoga muža. Recimo, princeza Kiko koja je supruga Akišina, drugog sina trenutnog cara, ponekada se naziva princeza Akišino.

Japanski car Akihito sa caricom. Foto:AP/Tanjug Japanski car Akihito sa caricom. Foto:AP/Tanjug

Kako je pravilno obratiti se pripadniku carske porodice?

Caru i carici se treba obraćati sa Vaše Imperijalno Veličanstvo. Carevićima i njihovim ženama sa Vaše Imperijalno Visočanstvo. Carevnama isto tako, osim ako se ne udaju za običnog čoveka.

Zašto carske ćerke i sestre gube titule ako se udaju za običnog čoveka?

Nakon Drugog svetskog rata promenio se obim i struktura imperijalne porodice. Pre toga, postojali su brojni imperijalni prinčevi i princeze od kojih su mnogi pripadali mlađim ili sporednim granama dinastije. Američke okupacione vlasti su želele da smanje taj broj pre svega zbog količine novca koji se iz budžeta izdvaja za njihovo izdržavanje.

Prestolonaslednik Naruhito, najstariji sin japanskog cara. Foto: Tanjug/AP Prestolonaslednik Naruhito, najstariji sin japanskog cara. Foto: Tanjug/AP

Tako je zakonom iz 1947. godine drastično smanjen njihov broj, pa su pripadnici carske familije samo legitimni potomci imperatora u legitimnoj muškoj liniji. Kao posledica toga samo je uža porodica imperatora Hirohita i njegovih troje braće zadržalo status, dok su ga svi ostali izgubili i postali obični poreski obveznici. Ovaj zakon propisuje i da sve ćerke koje se udaju van šire porodice gube imperijalni status, kao i njihovo potomstvo.

Da li su bogati?

O, ne. Zaista nisu. Jesu bogatiji od vas, ali nisu u rangu recimo britanske kraljevske porodice koja ima basnoslovno bogatstvo. Nakon Drugog svetskog rata američki je okupator konfiskovao sva imanja cara Hirohita, imovinu i novac kao kaznu za njegov doprinos sukobu u kome je Japan poražen. Imperijalna porodica danas zavisi od godišnje stipendije koju dobija od Agencije za imperijalno domaćinstvo, u obimu o kome odlučuje vlada.

(S. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kako lupetaju

    23. februar 2015 | 09:26

    Svi znamo ko se molio ''BOGU'' Sunca i kako su zavrsili.... Postoji samo jedan Bog i on nije Lucifer!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA