0

RADIJACIJA UŽIVO: Pogledajte kako dolazi do raspadanja uranijuma i zračenja (VIDEO)

- Na ovom snimku možete primetiti kako se uranijum ponaša u komori skoro sat vremena. Nakon 40 minuta, ne postoji dovoljno alkohola za nove staze rasipanja, pa dolazi do kondezovanja - objašnjeno je ispod snimka

Uranijum Radijacija
Printskrin: Youtube/Cloudylabs

Da li ste se ikada zapitali kako izgleda radijacija? Ukoliko jeste, na to pitanje napokon postoji odgovor, a naučnici su raspadanje i zračenje ilustrovali pomoću malog parčeta uranijuma koji se nalazi u komori oblaka.

U pitanju je uređaj sa vazduhom i gasom koji je prezasićen vodenom parom. On se koristi za detekciju naelektrisanih čestica, odnosno u ovom slučaju konkretnog zračenja i raspadanja uranijuma.

Najveća ekološka katastrofa u istoriji nuklearne energije se desila 1986. godine u ukrajinskom gradu – Černobilju! Evo kako danas taj grad izgleda!

Oblak komora se može objasniti i kao tečni alkohol čija je temperatura – 40 stepeni. Para koja se emituje je pod uticajem alkohola i ispunjava komoru ispod, a većina se kondezuje na površinu stakla.

– Kada naelektrisana čestica prelazi u paru, elektroni “silaze” sa molekula i formiraju jone. To dovodi do pare koja se kondezuje oko jona – objašnjava korisnik Klaudilabs koji je ovaj video okačio na Jutjub.

Uz pomoć ove komore i opreme vi možete da posmatrate bilo koje naelektrisane čestice elektrona, protona, čiji će tragovi izgledati uvek drugačije u zavisnosti od brzine putanje, mase i njihovog punjenja.

Na ovom snimku možete primetiti kako se uranijum ponaša u komori skoro sat vremena. Nakon 40 minuta, ne postoji dovoljno alkohola za nove staze rasipanja, pa dolazi do kondezovanja – objašnjeno je ispod snimka.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Radijacija, uranijum, Video snimak, Zračenje

foto dana