Papa koji je vaginu voleo više od Boga, Crkve i Rima zajedno (FOTO)

Rodrigo Borđija, kasnije papa Aleksandar VI, imao je seksualne odnose sa velikim brojem žena ali se dve među njima izdvajaju: Vanoca dei Katanei sa kojom je imao četvoro dece koje je priznao kao svoje, i Đulija "la bela" Farneze, supruga sina njegove dalje rođake

  • 24

Papa Aleksandar VI dolazio je iz katalonske porodice Borđija (držaćemo se u ovom tekstu autentične transliteracije, a ne engleske - Bordžija). Rođen je pod svetovnim imenom Rodrigo 1. avgusta 1431. godine, a umro je 18. istog meseca 1503. 11. dana baš tog meseca 1492. godine izabran je za papu, pontifeks maksimusa Rimokatoličke crkve i biskupa Rima.

Smatra se najkontraverznijim renesansnim papom, i to iz niza razloga. Napadan za života, njegovi naslednici su pisali da je zapravo bio najbolji papa posle Svetog Petra, da je bio istinski reformator, da je pokušao da uradi sve da se Crkva okrene ka siromašnima i "stadu", uprkos i svemu lošem što je radio.

Prvo, nakon izbora svog strica Kalista III za papu postao je vice-kancelar Crkve, potom kardinal-biskup Albana i biskup Valensije.

Nakon smrti pape Inoćentija VIII Rodrigo Borđija navodno je mitom i ucenama uspeo da obezbedi sebi izbor sa novog poglavara Rimske crkve iako nije bio favorit; međutim, savremena istraživanja pokazuju da je ovo bila onovremena izmišljotina njegovih protivnika te da je Rodrigo od samog početka bio u prednosti nad glavnim protivnicima Askanijem Sforcom i Đulijanom dela Roverom, koji su podjednako kao i on bili raspoloženi da koriste novac i obećanja budućih funkcija ne bi li bili izabrani.

Vanoca dei Katanei, dugogodišnja ljubavnica Rodriga Borđije sa kojom je imao četvoro dece. Foto: Wikimedia Commons/Ululo Vanoca dei Katanei, dugogodišnja ljubavnica Rodriga Borđije sa kojom je imao četvoro dece. Foto: Wikimedia Commons/Ululo

Ipak, ništa od ovoga ne izdvaja ga od ostalih; od kad je sveta i veka svi izbori su praćeni mitom i obećanjima. Ono što ga izdvaja je njegova nesputana i ogromna ljubav prema ženama i njihovim čarima, nedostojna poglavara jedne hrišćanske verske zajednice.

Prva u nizu njegovih ljubavnica bila je Vanoca dei Katanei, rođena 1442. godine i supruga tri različita čoveka. Njihova veza je počela 1470. godine i sa njom je imao četvoro dece koje je otvoreno priznao kao svoje, na zgražavanje puritanaca u Crkvi. Ćezare je rođen 1475, Đovani koji će kasnije postati vojvoda od Gandije je došao na svet naredne godine, potom Lukrecija 1480. i končano Gofredo 1481.

Još petoro njegove dece, Đirolama, Izabela, Pedro-Luiz, Bernardo i Laura imaju neutvrđeno majčinstvo.

Ćezare Borđija napušta Vatikan, slika Đuzepea Lorenca Gaterija. Foto: Wikimedia Commons/Aymatth2 Ćezare Borđija napušta Vatikan, slika Đuzepea Lorenca Gaterija. Foto: Wikimedia Commons/Aymatth2

Dok nije postao papa pretvarao se da su deca koja je imao sa Vanocom zapravo njegovi bratanci i bratanice, ali ih je priznao nakon što je seo na tron Svetog Petra. Sve ih je dobro obezbedio, i novčano i što se tiče titula i zvanja: Đovanija je imenovao za zapovednika papske vojske, dok je Ćezarea postavio za kardinala, sve dok ovaj 1498. godine nije postao prvi čovek u istoriji koji je dao otkaz na tu funkciju.

Ipak, čak i pre preuzimanja najbitnijeg položaja u Rimskoj crkvi izgubio je strast prema Vanoci i okrenuo se mlađoj Đuliji Farneze - inače supruzi Orsina Orsinija, člana moćne rimske plemićke porodice Orsini - i najlepšoj ženi svoga doba, ne samo u Italiji nego kažu i u čitavoj Evropi. Uostalom, nisu je valjda bez veze zvali "Đulija la bela", odnosno "Đulija lepotica".

Bilo kako bilo, zvali su i "papina kurva" i sarkastično - "nevesta Hristova". Zanimljivo je to što je njen suprug bio sin Rodrigove rođake Adrijane de Mile koja je dala svoj pristanak ovoj vezi nadajući se da će to popraviti položaj njenog nesposobnog sina u Vatikanu.

Papa Aleksandar VI kleči pred Bogorodicom koja je naslikana, kaže legenda, po liku Đulije Farneze. Foto: Wikimedia Commons/Shakko Papa Aleksandar VI kleči pred Bogorodicom koja je naslikana, kaže legenda, po liku Đulije Farneze. Foto: Wikimedia Commons/Shakko

Ljubav prema deci sa Vanocom međutim nije prestala, a kakva je atmosfera vladala u njegovom domu verovatno najbolje pokazuje podatak da je Lukrecija živela sa Đulijom u novosagrađenoj palati odmah pored Vatikana. Šuškalo se da postoji poseban tunel koji povezuje spavaću sobu Hristovog namesnika na Zemlji sa spavaćom sobom lepe neveste Hristove.

Toliko je duboka bila njihova telesna ljubav da je uspešno ubedila papu Aleksandra VI da njenog brata Alesandra imenuje za kardinala 1493. godine. Alesandro će kasnije postati papa Pavle III i biti jedan od najznačajnijih ljudi na tronu Svetog Petra u istoriji; za vreme njegovog pontifikata biće osnovana Družba Isusova, odnosno jezuiti, on sam će biti čuveni patron umetnosti, a sazvaće i Tridentski sabor koji će spasiti Crkvu od protestantske reformacije: gledajući iz te perspektive na Rodrigovu zanesenost ženskim čarima Đulije Farneze, može se reći da su uistinu čudni putevi Gospodnji.

Čaša vina sa Ćezareom Borđijom, slika Džona Kolijera. S leva na desno: Ćezare, Lukrecija, Rodrigo kao papa Aleksandar VI i nepoznati mladić. Slika sugeriše da mladić ne može da zna da li je vino otrovano. Foto: Wikimedia Commons/DavepapeBot Čaša vina sa Ćezareom Borđijom, slika Džona Kolijera. S leva na desno: Ćezare, Lukrecija, Rodrigo kao papa Aleksandar VI i nepoznati mladić. Slika sugeriše da mladić ne može da zna da li je vino otrovano. Foto: Wikimedia Commons/DavepapeBot

Valja reći i da je Farneze rodila ćerku Lauru tih godina, tvrdeći da je to zapravo papino dete, što verovatno i jeste bio slučaj, pošto se veruje da odnose sa mužem nije imala.

Konačno, Rodrigo Borđija je predak je gotovo svih kraljevskih kuća Evrope, u vrlini činjenice da je predak Dona Luize de Guzman, supruge Žoaoa IV od Portugalije.

S obzirom da je prvi brak našeg prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića bio sa princezom Marijom da Glorijom iz dinastije Braganca, sa kojom je dobio sva tri sina, papa Aleksandar VI je predak i budućih kraljeva Srbije.

(S. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • M

    28. mart 2015 | 21:54

    Muskarac koji voli zene je najnormalnija stvar, ono drugo u zivotu katolickih svestenika nije normalno - celibat...to je bolesno, neprirodno i nezdravo.

  • Hep.C

    28. mart 2015 | 21:54

    Nema tu zamerke,čovek bio meraklija i pravi muškarac.

  • Zika Zivac

    29. mart 2015 | 09:36

    Joj volim i ja više nego leba da jedem!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA