LUDAK ILI GENIJE? Ovaj Rus odlučio je da SAM SEBI izvadi slepo crevo! (FOTO)

- Morao je da otvori sebi stomak i izvadi creva napolje. Nije znao da li je uopšte moguće da to čovek uradi - rekao je Vladisav, sin Leonida Rogozova koji je odlučio da operiše sam sebe

  • 11

Leonid Rogozov je bio ruski hirurg koji se tokom ekspedicije na Antarktiku ozbiljno razboleo, bila mu je potrebna operacija, a pošto je bio jedini doktor u timu, rešio je da je sam obavi.

OVO JE LENJINOVA PRAVA LJUBAV: Pronađena fotografija ruske revolucionarke, njegove "Liročke" (FOTO)

Imao je 27 godina kada ga je zapao u ovu nezgodnu situaciju. Od bolova nije mogao da hoda, osetio je umor, slabost i mučninu.

Bio je hirurg i nije mu bilo teško da dijagnostikuje upalu slepog creva, jer je to nešto što je mnogo puta u životu operisao. Zbog toga je krenuo sa operacijom i to ni manje ni više na Antarktiku.

Put od Rusije do Antarktika je trajao 36 dana, a sledeći brod je stizao tek za godinu dana. Letovi avionom nisu bili omogućeni zbog oluje i snega. Leonid se našao u nezgodnoj situaciji, bukvalno između života i smrti, pa je rešio da "uzme stvar u svoje ruke" i sam sebe operiše.

Dugo je bio u dilemi jer je znao da slepo crevo može da pukne i ako bi se to desilo, zasigurno bi ga ubilo.

- Morao je otvori sebi stomak i izvadi creva napolje. Nije znao da ali je to uopšte moguće da čovek uradi - rekao je Vladisav, sin Leonida.

Odredio je dvojicu glavnih pomoćnika i podelio im instrumente, namestio lampu i držao ogledalo, planirajući da u odrazu vidi šta se dešava. Nije bilo šanse da se uradi opšta anestezija. Uspeo je da sebi da lokalnu anesteziju u zid stomaka, ali kada je počelo sečenje, uklanjanje slepog creva je moralo da bude obavljeno bez anestezije kako bi mogao da bude što je moguće bistrijeg uma.

- Jadni moji pomoćnici! Do poslednjeg trenutka sam ih gledao. Stajali su tamo u hirurškim belim odelima, a sami su bili belji od njih. I ja sam bio uplašen. Ali, kada sam uzeo iglu sa novokainom i dao sebi prvu injekciju, nekako sam se odmah bio spreman da operišem i od tada nisam primećivao ništa više - napisao je Rogozov.

- Krvarenje je obilno, ali idem polako... Postajem sve slabiji i slabiji, vrti mi se u glavi. Na svakih 4-5 minuta odmaram po 20-25 sekundi. Konačno, tu je, prokleto slepo crevo. S užasom primećujem crnu mrlju na korenu. To znači da bi prslo da je prošao još dan - napisao je hirurg čija je operacija na samom sebi trajala skoro dva sata.

Rogozov je operaciju obavio uspešno. pre nego što je odlučio da se odmori, objasnio je svojim asistentima kako da pravilno očiste hirurške instrumente, i tek kada je soba ostala čista i uredna, uzeo je tablete za smirenje i zaspao.

Posle dve nedelje potpuno se oporavio i vratio normalnom životu.

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA