NA OVAJ POGLED SE ČEKALO 14 GODINA: I stvarno oduzima dah (FOTO)

Doživljaj počinje već u liftu. Umesto stakla, prekriveno je ekranima koji pokazuju razvoj Njujorka u zadnjih pet stotina godina

  • 14

Pogled koji niko nije video gotovo 14 godina: sve od donjeg Menhetna do Harlema moći će opet da vide posetitoci nove zgrade Svetskog trgovinskog centra čije su prethodnike srušili teroristi u napadu 11. septembra 2001. godine.

VREMEPLOV: Zakoračite na ulice starog, hipi Njujorka (FOTO)

Posmatračnica u zgradi Svetskog trgovinskog centra koja se otvarila pre dva dana, nudi veličanstven panoramski pogled i dokaz je izdržljivosti i obnove grada nakon napada, piše nemačka agencija dpa.

Očekuju se posetioci iz celog sveta. Kad skeniraju ulaznicu, oni će čuti dobrodošlicu na svom jeziku, a na velikom globusu će se osvetliti njihova država i na ekranu će se povezati njihov dom i Njujork.

- Naša simulacija kaže da će dobrim danima biti deset hiljada posetilaca - nada se Dejvid Čekets, direktor kompanije koja vodi posmatračnicu STC-a, koji je takođe dodao:

- Očekujemo da se u proseku zadrže jedan sat, da nešto pojedu, nešto kupe i naravno, da uživaju u pogledu. Želimo svima da omogućimo izuzetan doživljaj.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pored ulaza je prostorija nazvana Voices (Glasovi). U njoj inženjeri, arhitekte i graditelji opisuju svoj doživljaj gradnje novoga Svetskog trgovinskog centra.

- Radim isti posao kao i moj otac na starom STC, postavljam čelične grede - rekao je nadzornik Tomas Mehalick.

Građevinski inspektor Mark Beker uporedio je novi toranj s detetom.

- Treba mnogo energije i mnogo strpljenja, ali na kraju pucate od ponosa.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Radnik Horhe Aboledo kaže:

- Vraćamo Njujorku ono što mu je oteto.

Iako je mnogo podsetnika na teroristički napad, on nije u središtu interesa: u susedstvu su muzej i spomenik posvećeni događajima iz septembra 2001. Osim toga, piše dpa, niko ne želi da podseća posetioce na strahotu napada u trenutku kad ulaze u lift koji će ih podići 400 metara uvis.

- To je najbrži lift zapadne hemisfere - kaže radnik posmatračnice Dejv Keršner, i dodaje da u 47 sekunda prođe 381 metar. Obično se već na trećini te brzine lifta smatraju brzima.

Doživljaj počinje već u liftu. Umesto stakla, prekriveno je ekranima koji pokazuju razvoj Njujorka u zadnjih pet stotina godina.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U početku je bila samo livada. Zatim su počele da niču kolibe i kuće, a na kraju i neboderi. Stari Svetski trgovinski centar nakratko je prikazan s desne strane ekrana.

Kad lift stigne na 102. sprat, otvori se pogled od kojeg zastaje dah, piše dpa: vide se mostovi, dve reke, ostrva, čak i susedni Nju Džerzi.

- Ako je dan vedar, vidi se do 80 kilometara daleko - kaže Keršner i dodaje da je najbolje to što se vidi Njujork.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vide se sve važne građevineod zgrade Ujedinjenih naroda i bruklinskoga mosta do Tajms Skvera i Empajer Stejt bildinga.

- Tako je malena - kaže Keršner za neku najvišu njujoršku zgradu.

Empajer Stejt bilding je visok 443 metra i  jeste malen u poređenju s 541 metrom novog STC. Interes za novu posmatračnicu je veliki. I pre službenog otvoranja prodato je više od 350 hiljada ulaznica.

(Telegraf.rs / Izvor:adrenalin.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA